Om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de start van een nieuw voetbalseizoen, is het van essentieel belang om voldoende aandacht te geven aan verschillende factoren.

We hebben daarom 5 praktische tips samengesteld waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

1. Test en meet je conditie

Allereerst is het belangrijk om jezelf goed te testen als voetballer. hoe goed presteer je momenteel op het gebied van kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid, coördinatie en snelheid? Test dit en ga met deze testresultaten aan de slag om jezelf de komende periode op alle fronten te verbeteren.

Het e-book Conditietesten kan je helpen zo nauwkeurig mogelijk je conditie te testen. De testen die in dit e-book staan, worden ook gebruikt bij de grote Europese topclubs.

2. Maak een individueel trainingsschema

Wanneer de competitie start, moet je 100% fit zijn. Wellicht denk je aan de trainingen op de club genoeg te hebben, maar vaak is dat niet zo. Het is belangrijk om altijd naast je teamtrainingen, krachttraining en individuele veldtrainingen in te plannen.

Een goed trainingsschema is daarom essentieel. Weet je niet hoe je zelf een schema in elkaar moet zetten? In al onze trainingsprogramma's zitten standaard vier tot vijf trainingsschema's die je zou kunnen volgen om fitter te worden. Een andere optie is om een schema op maat te bestellen.

3. Veel met de bal werken

Train niet alleen je conditie, maar ga ook met de bal aan de slag. Zorg dat je het balgevoel weer ontwikkelt, train op je individuele acties en op je afronding op doel. Techniekoefeningen zijn een belangrijk onderdeel die je moet meenemen in je voorbereiding op de eerste competitiewedstrijd.

4. Let op je gewicht

Zorg dat je niet met extra kilo's aan de competitie begint als waar je mee was geëindigd in maart. Je moet met het juiste lichaamsgewicht weer gaan voetballen. Om in kilo's af te vallen, is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Door een negatieve energiebalans te creëren (5% tot 10% minder eten dan je caloriebehoefte) zul je gaan afvallen.

5. Ga met een personal coach aan de slag

Afhankelijk van je persoonlijke doelstellingen op conditioneel gebied, kan het handig zijn om met een personal coach aan de slag te gaan. Wanneer je een coach inhuurt om jou te trainen, zul je veel sneller en betere resultaten behalen.

Een goede coach houdt je niet alleen scherp, maar weet ook precies welke oefeningen je moet doen, hoeveel sets/herhalingen daarbij horen en hij zorgt er voor dat jij continue net een stapje verder gaat dan je zelf zou willen.

Bonustip. Bij vragen: raadpleeg een expert

Je hebt nu in ieder geval vijf tips waar je mee aan de slag kunt gaan. Wanneer je hierna alsnog totaal geen idee hebt wat je moet doen, is het belangrijk dat je advies vraagt aan experts.