Als voetbaltrainer of speler is het essentieel om jezelf te ontwikkelen. Omdat iedereen andere ambities en andere dromen heeft, is het belangrijk om heel goed te kijken wat jouw persoonlijke ambities zijn.

1. Stel concrete doelen

Bepaal voor jezelf waar je uiteindelijk wilt komen. Waar denk jij dat jouw plafond ligt? In de Eredivisie, in de derde divisie, of misschien in het buitenland? Wees realistisch hierin en geloof ook echt 100% in de doelstelling die jij voor jezelf bepaalt. Hoe concreter je doelstelling, hoe makkelijker hij te behalen is.

2. Een goede mentaliteit

Dit is een heel belangrijk onderdeel. De route naar jouw doelstelling ga je namelijk niet zonder kleerscheuren bewandelen. Bereid je voor op tegenslagen: blessures, conflicten, motivatie-dip etc. Iedere speler en trainer krijgt hier namelijk mee te maken. Alleen degene met een goede mentaliteit komen hier sterker uit.

3. Analyseer op welke onderdelen jij nog veel winst kan behalen

Als trainer kan dit bijv. zijn op het gebied van leiderschap of voetbaltactische kennis. Spelers hebben ook vaak specifieke vaardigheden waar ze aan kunnen werken. Bijv. snelheid, conditie, afronding op doel of kracht. Hier kun je serieus werk van maken door een specifiek trainingsprogramma of een cursus voor te volgen.

4. Maak een plan

Schrijf een concreet plan voor jezelf op hoe jij je doelstelling gaat bereiken. Hoe ga je hoger op komen en welke route moet je daarvoor bewandelen? Welke cursussen wil je gaan volgen? En welke trainingsprogramma's heb jij nodig om dichter bij je doelstelling te komen?

5. Evalueer per tijdsperiode

Bekijk per tijdsperiode wat je resultaten zijn. Een tijdsperiode kan bijv. zijn een voorbereidingsperiode, zomerstop of na de eerste wedstrijdperiode (vanaf de eerste wedstrijd tot aan de winterstop). Evalueer deze resultaten en stel indien nodig je plannen bij.