Spitsen zijn er om doelpunten te maken, dat begrijpt iedereen wel. Maar het is niet voor iedere spits even makkelijk om ieder seizoen 25 doelpunten te scoren.

Je bent vaak afhankelijk van hoe lekker het team draait, wat voor spelers je om je heen hebt en hoe sterk je tegenstanders zijn. Toch zijn er een hoop factoren die je als spits ook gewoon in eigen hand hebt. Door middel van de juiste trainingen kun je prima je productiviteit verhogen. Hieronder hebben we vijf kwaliteiten omschreven waar de meeste spitsen meer tijd aan moeten besteden.

1. Balaanname

Als spits moet je de bal in één keer goed kunnen controleren. Spitsen die moeite hebben met een balaanname worden vaak kort gedekt en bij hun eerste balcontact direct keihard aangepakt. Het is dan bijna onmogelijk om het je directe tegenstander nog moeilijk te kunnen maken. Zorg dus dat je de focus legt op je balaanname zodat je makkelijker kunt wegdraaien, de bal kan laten vallen op een middenvelder of ruimte voor jezelf kunt creëren voor een schot.

2. Een vooractie

Een goede explosieve vooractie is ontzettend belangrijk om als spits net even die meter extra ruimte te creëren voor jezelf. Zowel bij een voorzet, als bij een bal die je in je voeten of diep krijgt aangespeeld is een explosieve vooractie zeer belangrijk. Probeer dit in iedere training mee te nemen en pas het zoveel mogelijk toe in de wedstrijden.

Dit bericht bekijken op Instagram

- De kracht van een vooractie - Een vooractie, we leren het allemaal in de jeugd. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het trainen van je vooractie. Het is namelijk de ideale manier om voor jezelf extra ruimte te creëeren als je de bal aangespeeld krijgt. Eigenlijk houd je met een vooractie je tegenstander voor de gek. Je doet alsof je in of uit de bal komt en vervolgens maak je een explosieve beweging in tegengestelde richting. Ook in het profvoetbal zien we deze belangrijke beweging regelmatig voorbij komen. @mauroicardi liet bij Inter in de derby tegen @acmilan al eerder zien hoe je een per-fec-te vooractie dient uit te voeren. Als een predator wacht hij op zijn prooi en grijpt hij zijn kans zodra de mogelijkheid bestaat. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 👉: Follow @voetballoopbaan ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🥇 | Download ons gratis e-book 10 Succesfactoren en leer hoe je succesvol kunt worden als voetballer. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🥈 | Word VL-member, plaats je Voetbal-CV online en kom in contact met andere spelers en trainers. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🥉 | Bestel online programma’s en verbeter o.a. je duelkracht, blessuregevoeligheid, snelheid, individuele acties en voeding.

Een bericht gedeeld door Voetballoopbaan.nl (@voetballoopbaan) op

3. Nauwkeurigheid

Het mag niet zo zijn dat je 20 kansen in een wedstrijd nodig hebt om een doelpunt te scoren. Als spits is je nauwkeurigheid heilig. Iedere échte kans moet eigenlijk een doelpunt zijn. Probeer met name tijdens de trainingen aan je nauwkeurigheid te werken. Dit doe je ook door veel extra afrondingsvormen te doen in en rond de 16.

Met het Forward Membership ontvang je iedere maand nieuwe oefeningen die specifiek zijn samengesteld voor aanvallers.

4. Duel- en sprongkracht

Als spits moet je je tegenstanders op sterk kunnen zetten door je lichaam op de juiste manier te gebruiken. Explosiviteit en kracht zijn belangrijke eigenschappen. Als je sprongkracht combineert met een goede koptechniek, zul je vaker vanuit een hoge bal/voorzet een doelpunt te scoren.

5. Snelheid

Zonder snelheid in je benen wordt het heel lastig om goed op diepteballen te reageren van je middenvelders. Snelheid en explosiviteit zijn belangrijk om jezelf in 1-op-1 situaties te zetten en daardoor je productiviteit te verhogen.