Verdedigende middenvelders zijn ontzettend belangrijk, voor welk voetbalteam dan ook. Met name in Nederland wordt er op het middenveld meestal in een driehoek gevoetbald, waarbij je minimaal één verdedigende middenvelder hebt.

Ook in het profvoetbal zijn het vaak de verdedigende middenvelders die een sleutelrol spelen binnen een elftal. Ze zijn relatief onzichtbaar, maar onderscheppen wel heel veel ballen. Aan de onderstaande kwaliteiten kun je een goede verdedigende middenvelder herkennen.

1. Voetbalintelligentie

Dit is misschien iets wat je jezelf niet zomaar kan aanleren. Spelers met voetbalintelligentie begrijpen het spelletje als de beste. Ze weten bijv. altijd waar de ruimtes liggen en hebben een goede steekpass in huis. Denk maar aan spelers als Iniesta en Modric.

2. Crosspass

Vanuit de positie van een verdedigende middenvelder kun je gouden passes geven aan je buitenspelers. Hier moet je dus ook gebruik van kunnen maken. Een goede crosspass is daarom zeer belangrijk.

3. Rust aan de bal

Je moet een bal durven vragen met een man in je rug en simpel kunnen terugkaatsen. Je moet eigenlijk ogen in je rug hebben en altijd 'zen' in je hoofd zijn.

4. Loopvermogen

Zowel conditioneel als qua sprintsnelheid, moet je als verdedigende middenvelder ijzersterk zijn. Omschakelmomenten zijn namelijk voor jou heel bepalend in de wedstrijd, dus hier moet je goed op ingespeeld zijn. Het kan ervoor zorgen of jullie een wedstrijd gaan winnen of verliezen.

5. Simpel voetballen

Simpel voetballen is moeilijk, moeilijk voetballen is simpel. Als aanvallende middenvelder moet je dus simpel kunnen voetbal; Een bal breed spelen, wanneer hij niet voorruit hoeft of kan. Naar een voetballende-oplossing zoeken en niet de bal blind naar voren rammen.