Voor een voetballer is het belangrijk om je explosiviteit te trainen. Je moet vanuit een stilstaande positie opeens een krachtige versnelling kunnen uitvoeren. Hierbij is het dus belangrijk om je beenspieren en je rompspieren (core) te trainen.

Box Jumps Door middel van deze oefening train je je explosiviteit. Probeer vanuit stilstaande positie op een blok te spring, en spring vervolgens weer terug naar dezelfde positie. Je kunt op een kleine blok beginnen en wanneer het goed gaat een steeds hogere blok gebruiken.

Planking Door te planken train je je corespieren. Onder je 'core' vallen in principe je buikspieren, rugspieren en je bekken. Deze spieren zijn heel belangrijk wanneer je een explosieve actie wilt uitvoeren. Door regelmatig te planken ontwikkel je de 'perfecte' lichaamshouding, en krijg je ijzersterke buik- en rugspieren.

Squaten Door te squaten train je je beenspieren en je core. In de voetballerij zie je regelmatig voetballers met super gespierde benen. Dit komt niet alleen door de zware voetbaltrainingen, maar ook doordat ze regelmatig squaten. Wanneer je deze oefening uitvoert is het belangrijk dat je de juiste houding hanteert.

Interval sessies Tijdens een voetbalwedstrijd hoef je geen duurloop te houden. Het is belangrijk dat je uit explosiviteit een volle sprint kan neerzetten, om vervolgens weer in een rustig looptempo te lopen. Probeer tijdens een interval training dus volle sprintjes af te wisselen met een rustige looppass.

Kuitspier oefeningen Voetballers hebben over het algemeen sterke kuiten, maar probeer je kuitspieren ook verder te ontwikkelen door ze wekelijks goed te trainen in de sportschool. Je kuiten zorgen er namelijk ook voor dat je vanuit een stilstaande positie een volle sprint kan trekken.