Tijdens een wedstrijd wil iedere ambitieuze voetballer te allen tijde het maximale kunnen geven. Uiteraard hebben we allemaal wel eens van die wedstrijden gehad dat het allemaal even tegenzit. Vaak denk je hier geen invloed op te hebben, maar in veel gevallen is dit wel degelijk zo.

Een goede voorbereiding voor een wedstrijd is essentieel. Wanneer je de dag of een aantal uur voor de wedstrijd de verkeerde dingen doet, kan dat een negatieve invloed hebben op je prestaties in het veld. We hebben daarom een aantal zaken op een rijtje gezet die je absoluut moet vermijden vóór of op een wedstrijddag.

1. Zware (kracht)training

Ga niet een dag voor de wedstrijd zware krachttraining doen. Je spieren hebben +- 48 uur tijd nodig om goed te kunnen herstellen van zo'n training. Wanneer je tijdens de wedstrijd midden in een herstelfase zit, zal dit invloed hebben op je kracht, snelheid, explosiviteit en uithoudingsvermogen.

2. Fastfood 

Kijk de avond voor de wedstrijd (en op de dag zelf) uit met het eten van fastfood of extreem vetrijke voeding. Alhoewel je lichaam het vaak wel op tijd kan verwerken, wil je niet het risico lopen dat je futloos een wedstrijd in gaat. Zorg dat je gezond eet zodat je die brandstoffen optimaal kunt inzetten tijdens de wedstrijd.

3. Later naar bed gaan of opstaan

Pas je slaapritme op een wedstrijddag of de avond daarvoor nooit aan. Wanneer je later naar bed gaan dan je de hele week doet, raakt je biologische klok in de war. Ditzelfde geldt voor later opstaan op een wedstrijddag dan je de rest van de week doet. Probeer een vast slaapritme te hanteren van maandag t/m zondag.

4. Alcohol

Alcohol, drugs, sigaretten, waterpijp. Je moet het allemaal vermijden. Uiteraard is het nooit gezond om deze middelen te gebruiken, maar op de dag voor een wedstrijd is het al helemaal een no-go. Deze middelen zijn té belastend voor je lichaam waardoor je tijdens een wedstrijd minder energie overhoudt om optimaal te presteren.