Alhoewel Gibraltar gewoon een officieel land is met een officiële voetbalselectie, zijn de verwachtingen iedere wedstrijd toch altijd enorm laag. Maar waarom verwacht men zo weinig van Gibraltar?

De onderstaande feitjes geven duidelijk antwoord op deze vraag.

1. Er is maar één voetbalstadion in Gibraltar

Het stadion waar de interlandwedstrijden worden gespeeld, heet het Victoria stadion. Dit stadion is niet speciaal gebouwd voor het nationale elftal, maar in dit stadion worden letterlijk alle voetbalwedstrijden en trainingen van alle voetbalclubs in Gibraltar afgewerkt.

2. Slechts vier profvoetballers

Naast het feit dat het nationale elftal van Gibraltar een brandweerman, visser, klusjesman, drie politieagenten, vier studenten en twee ambtenaren in de selectie heeft zitten, zitten er verder maar twee 'profvoetballers' in de selectie. Louie Annesley (verdediger) speelt bij Blackburn Rovers en Dayle Coleing (keeper) speelt bij Glentoran F.C. in Noord-Ierland.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay)

3. Aantal inwoners

In totaal wonen er maar 30.000 mensen in het piepkleine landje. Dat is ongeveer evenveel als in het Nederlandse dorpje Meppel wonen. In het stadion waar de internationale wedstrijden worden gespeeld, passen dan ook precies alle burgers van het land.

4. Doelpunten saldo

Tot op heden wist Gibraltar pas 21 doelpunten te scoren. Sinds Gibraltar in 2013 officieel lid is geworden van de EUFA wisten ze maar 21 doelpunten te scoren en kregen ze er maar liefst 185 tegen.

5. Ambitie

Gibraltar heeft als doelstelling om wedstrijden te winnen. Je moet namelijk ergens beginnen. Ook als klein land moet je een bepaalde ambitie uitstralen. Tot op het moment van schrijven wist Gibraltar 4 officiële wedstrijden te winnen, allemaal in de Nation League. In de EK- en WK kwalificaties wisten ze nog nooit een wedstrijd te winnen.