Iedere voetballer heeft wel eens te maken gehad met een blessure. Of je nu een blaar op je voet hebt of een langdurige hamstringblessure, het is nooit leuk om vanaf de kant een wedstrijd van je eigen team te bekijken. Maar hoe voorkom je blessures? Los van kracht- en conditietrainingen kun je ook d.m.v. voeding de kans op blessures verkleinen.

Vochtbalans

Voordat je aan een wedstrijd of training begint is het belangrijk om voldoende vocht in je lichaam te hebben. Op basis van je urinekleur kun je zien of je niet bent ‘uitgedroogd’. Hoe lichter de kleur van je urine, hoe beter. Veel voetballers vergeten dit en beginnen vaak wedstrijden of trainingen met té weinig vocht in hun lichaam. Wanneer je lichaam over onvoldoende vocht beschikt, vergroot je de kans op vermoeidheid en blessures.

Koolhydraten en eiwitten

Koolhydraten leveren energie aan je lichaam en worden o.a. in je spieren opgeslagen. Voor een wedstrijd moet je lichaam over voldoende koolhydraten beschikken om optimaal te kunnen presteren. Hiermee voorkom je dat je minder snel moe wordt en onnodige blessures oploopt. Na de wedstrijd moet je je koolhydraten weer aanvullen en is het belangrijk om eiwitten te nemen voor je spierherstel.

Tijdens een wedstrijd of training ‘beschadig’ je namelijk je spieren en eiwitten zorgen ervoor dat je spierweefsel weer herstelt. Chocomel is bijvoorbeeld een perfect drankje om direct na een wedstrijd te drinken. Het zorgt ervoor dat zowel koolhydraten als eiwitten binnenkrijgt. Vervolgens kun je thuis een lekkere gezonde eiwit- en koolhydraatrijke maaltijd naar binnen werken.

Gezonde levensstijl

Gezonde voeding is de basis van een gezond lichaam. Overgewicht speelt een grote rol bij blessures. Wanneer je structureel ongezond eet, is de kans groot dat je overgewicht krijgt. Gezien de vele interval momenten tijdens een voetbalwedstrijd, gaat het overgewicht voor extra mechanische stress zorgen op je spieren en botten in je lichaam. Hierdoor vergroot je tevens de kans op blessures.