Als professionele voetbalspeler draait je leven voor een heel groot gedeelte om voetbal en zul je tijdens iedere training en wedstrijd alles moeten geven om het maximale uit je carrière te halen. Je zult bijvoorbeeld een goede focus en concentratie moeten hebben om in een wedstrijd optimaal te kunnen presteren.

Zo benadert iedere voetbalspeler op zijn eigen manier een wedstrijd. Veel voetballers hebben rituelen waar zij zich aan vasthouden om zelfverzekerder en rustiger een wedstrijd in te gaan. Ook Wayne Rooney heeft in zijn wedstrijdroutine zo zijn rituelen. Bekijk hieronder welke zes belangrijke rituelen hij toepast voor een voetbalwedstrijd:

1. Nachtrust

Wayne Rooney probeert altijd minimaal acht uur te slapen. Hij gaat vaak tussen 23.00 en 00.00 uur naar bed en staat rond 08.00 op. Dit doet hij omdat hij volledig uitgerust wilt zijn, zodat hij optimaal kan presteren tijdens de wedstrijd.

2. De wedstrijd visualiseren

Rooney probeert zich altijd in te beelden hoe hij de aankomende wedstrijd gaat spelen. Hij visualiseert dagen voor de wedstrijd wat voor acties hij gaat maken en wat voor crosspasses hij gaat geven. Hij vraagt zelfs aan de materiaalman wat voor shirts ze die wedstrijd dragen, zodat hij ook kan inbeelden hoe hij er in het veld bij gaat lopen. Dit is een ritueel wat hij zichzelf heeft aangeleerd vanaf de jeugd.

3. Kleedkamer routine

Wayne Rooney houdt ervan om voor de wedstrijd 15 minuten op een hometrainer te fietsen en daarna even voor zichzelf te stretchen.  In de kleedkamer probeert hij zichzelf verder zoveel mogelijk te focussen en te concentreren op de wedstrijd.

4. Voeding

Iedere avond voor de wedstrijd eet Rooney pasta met kip of vis. Als de wedstrijd vroeg in de ochtend start, eet hij 's avonds altijd extra zodat zijn lichaam over genoeg voedingsstoffen beschikt tijdens de wedstrijd. In de ochtend kan hij namelijk niet te veel eten. Vlak voor de wedstrijd eet hij het liefst Coco Pops en een banaan.

5. Muziek

Muziek is een belangrijk onderdeel tijdens de voorbereiding van Wayne Rooney. In de tijd dat hij nog samen met Patrice Evra bij Manchester United speelde, werd er veel Franse rap gedraaid. Sindsdien houdt hij van deze muziekgenre.

6. Een uur voor de wedstrijd

De spelers van Manchester United moeten vaak ruim van te voren aanwezig zijn en vervelen zich daarom wel eens. Rooney kiest er dan vaak voor om even te gaan Playstationen. Eenmaal in de kleedkamer, ongeveer 40 minuten voor de wedstrijd, drinkt Wayne Rooney nog een blikje energiedrank. Vlak voordat de wedstrijd begint pakt hij nog even volledig zijn focus en stoomt hij zichzelf mentaal 100% klaar voor de wedstrijd.