Yoga en voetbal. Het is misschien iets waar je in eerste instantie niet direct een link in ziet. Toch is yoga een trainings- en ontspanningsvorm waar steeds meer professionele atleten aandacht aan geven.

Yoga betekent letterlijk 'verbinding'. Hiermee wordt de verbinding tussen de geest en het lichaam bedoeld. Simpelgezegd, moet je één woorden met je lichaam. Wanneer je als voetballer het maximale uit jezelf wilt halen, zul je ook één moeten zijn met je lichaam.

Welke trainingen en oefeningen vallen onder 'yoga'?

Yoga is een breed begrip. Je kunt er namelijk allerlei verschillen trainingsvormen en oefeningen aan koppelen. In de basis behoort yoga met name tot het trainen van je mobiliteit, flexibiliteit, balans, ademhaling en core stabiliteit.

Blessures

Voetbal is een blessuregevoelige sport. Blessures kunnen je carrière behoorlijk in de weg zitten. Door middel van blessurepreventieve trainingen, kun je de kans op blessures verkleinen. Yoga is een manier waarmee je o.a. blessurepreventief kunt trainen.

Wedstrijdechte situaties

Doordat je veel oefeningen doet waarbij je je lichaam in balans houdt, leer je makkelijker te balanceren als je bijv. tijdens een wedstrijd in een fysiek duel terecht komt. Hetzelfde geldt voor het maken van een sliding of een omhaal. Dit zijn vaak onnatuurlijke blessuregevoelige bewegingen die je je spieren niet gewend zijn te maken. D.m.v. yoga kun je je spieren hier goed op trainen waardoor je makkelijker bepaalde bewegingen kunt maken. Dit geldt zeker ook voor keepers.

Ademhaling verbeteren

Zuurstof is de belangrijkste bron om te overleven. Veel mensen weten dit wel, maar zijn zich hier niet bewust van. Met name topsporters moeten goed op hun ademhaling letten om voldoende of meer energie te kunnen genereren tijdens het sporten. Ook tijdens rustmomenten gedurende het sporten, of om je herstel te bevorderen na het sporten, zijn ademhalingsoefeningen van grote waarde. De juiste yoga-oefeningen kunnen je hier heel goed bij helpen.