Delvin Pinheiro Frederico is een 22-jarige voetballer die in het verleden bij diverse clubs in Nederland speelde. Na een kort avontuur in de Spaanse tweede divisie, leek een profcarrière even niet meer haalbaar te zijn. Hij ging spelen voor Kozakken Boys en kwam daarna in de derde divisie terecht bij HBS.

Toch wist de Rotterdamse verdediger een transfer af te dwingen naar een grote profclub in Thailand. We spraken Delvin over zijn bijzondere transfer naar Azië, het leven van een profvoetballer in Thailand en zijn ambitie als voetballer. Lees het complete interview hieronder:

Delvin, hoe is het met je? Heb je het nog naar je zin in Thailand?

Met mij gaat het goed! Ik heb het zeker nog naar mijn zin in Thailand. Het is hier elke dag lekker warm, de mensen zijn vriendelijk en er is overal lekker eten!

Kijk, dat klinkt goed! Bij welke clubs speelde je voordat je in Thailand ging voetballen?

In de jeugd heb ik bij Neptunes, FC Dordrecht, Sparta Rotterdam, en Excelsior Maassluis gespeeld. Ik was een beetje aan het zoeken naar geluk en ging op mijn 18e spelen voor de Nike Academy. Vanuit daar verhuisde ik naar Spaanse tweede disivise en ging ik spelen voor CP Cacereno, maar na een tegenslag kwam ik weer terug in Nederland. Via Kozakken Boys kwam ik bij derdedivisionist HBS Craeyenhout terecht en maakte ik na een sterk seizoen een videocompilatie van mijzelf. Ik plaatste het op social media en het ging vervolgens best viraal! Het kwam ook in Thailand terecht en zo ben ik uiteindelijk uitgenodigd om daar te gaan voetballen!

My Only Competition Is The Man In The Mirror🙎🏽‍♂️

Een bericht gedeeld door Delvin Pinheiro Frederico (@delvinpinheiro) op

Bij welke club speel je momenteel en waar kan je het niveau in de competitie mee vergelijken?

Ik speel momenteel bij Chainat Hornbill, dat uitkomt op het hoogste niveau in Thailand. Het niveau is een beetje te vergelijken met linkerrijtje in de Jupiler League en het rechterrijtje in de Eredivisie. Thaise topclubs als Buriram United en Muangthong zijn te vergelijken met een goede Eredivisie-club. Zij hebben ook een aantal topspelers in de selectie met veel ervaring.

Kan je de salarissen in Thailand vergelijken met Europese salarissen? Wat verdient bijvoorbeeld een grootverdiener? 

Ik was zelf verrast hoeveel geld je kunt verdienen in Thailand. Gemiddeld verdienen profvoetballers hier tussen de €7.000,- en €10.000,- per maand. In Thailand is dat belachelijk veel geld. Ik denk zelf dat een topverdiener tussen de €30.000,- en €40.000,- per maand verdient. De bestbetaalde voetballer van de competitie is de spits van Buriram. Hij verdient €150.000,- per maand!

Leeft het voetbal dan ook echt in Thailand? Komen er ook veel fans naar de wedstrijden?

In Thailand leeft het voetbal zeker! Naast Thaiboksen is voetbal hier een topsport. Omdat er 64 miljoen inwoners zijn, kijken er al snel veel mensen naar voetbal. Zo hadden wij tijdens de voorbereiding een oefenwedstrijd en leverde het alleen al op Facebook meer dan 400 duizend views op. Laat staan op nationale tv. Bij thuiswedstrijden komen er bij ons zo'n 8.000 fans naar het stadion. Maar bij een duel tussen topclubs als Buriram United en Muangthong United zitten er al gauw 32.000 toeschouwers in het stadion!

Hoe kijken je teamgenoten naar jou? Hebben zij meer respect voor jou omdat je uit Nederland komt?

Mijn teamgenoten zien mij wel als een meerwaarde binnen de club vergeleken met de Thaise jongens van mijn leeftijdscategorie. Wij hebben bijv. ook een enorm ervaren spits in onze selectie zitten die bij Liverpool, Atletico madrid en het Franse nationale team heeft gespeeld. Florence Sinama-Pongolle heet hij. Naar hem kijken ze pas echt op!

Hoe is de trainingsintensiteit op de club? Hoe vaak trainen jullie gemiddeld in de week?

Wij hebben een Duitse trainer, dat zegt al genoeg denk ik hahah! Sommige trainingen zijn hard en sommige wat minder. De trainingen zijn te vergelijken met Europese voetbaltrainingen. We trainen iedere dag en soms twee keer per dag. Zelf train ik ook heel veel voor mezelf, maar dat ben ik al gewend sinds ik in Nederland voetbal. Ik wil namelijk met kop en schouders boven mijn medespelers uitsteken!

Earned Not Given #DP2 #buriramunited #Susu

Een bericht gedeeld door Delvin Pinheiro Frederico (@delvinpinheiro) op

Wat doe je in je vrije tijd? Is er veel te doen in de omgeving waar je woont? 

Ik heb enorm veel vrije tijd. Wij trainen iedere dag rond 17:00 en soms trainen we vanwege de warmte al vroeg in de ochtend. Het kan soms namelijk wel 35 graden worden! Daar moest ik op het begin enorm aan wennen. Er is verder niet echt veel te doen in de omgeving waar ik woon. Aan de ene kant ben ik daar best wel blij mee, want anders was ik alleen maar in het winkelcentrum te vinden en zou ik ook moeilijker geld kunnen sparen hahah! Ik kan me hier goed focussen op voetbal en dat doe ik graag.

Goed om te horen! Wat is verder je ambitie als voetballer? Wil je in Azië stappen maken als profvoetballer of speel je liever in Europa?

Ik ben van plan om in Thailand een hele grote voetballer te worden. Ik wil ook voor het nationale team van Thailand spelen en misschien over een paar jaar terugkomen naar Europa, maar dat zien we dan wel. ik wil nu hier genieten van het profvoetbal en elke week minuten maken!

Heb je verder nog tips voor voetballers die graag een mooie stap willen maken naar het buitenland?

Niets is onhaalbaar! Doe waar je goed in bent en geniet van elk moment dat je kan voetballen. Laat op social media zoveel mogelijk zien wat je kan, maak je netwerk zo breed mogelijk, werk hard voor jezelf, stay focussed, maak kleine stapjes en je zult zien dat alles mogelijk is. Hard work really pays off. Het is nooit te laat! Start nu alvast met een profiel op Voetballoopbaan.nl!