Purrel Fränkel is een gepensioneerde bekende profvoetballer die o.a. uitkwam voor De Graafschap en Vitesse. Fränkel groeide op in de jeugdopleiding van de Amsterdamse amateurclubs FC Osdorp en Amstelland United en maakte vanuit de transfer naar eerstedivisionist Telstar. Tegenwoordig speelt de 40-jarige Amsterdammer voor eersteklasser VV DUNO uit Gelderland.  Op negentienjarige leeftijd debuteerde Fränkel in het eerste divisie en begon hij aan zijn profvoetbalcarrière die maar liefst 17 jaar duurde. Wij spraken Purrel Fränkel over het verloop van zijn langdurige profcarrière, zijn blessurevrije loopbaan en zijn bijzondere ervaringen.


Purrel, hoe gaat het met je en hoe voelde het om officieel een punt achter je profcarrière te zetten?  Het gaat hartstikke goed met me. Ik train tegenwoordig weliswaar niet meer elke dag en ben veel minder met voetballen bezig, maar dit leven bevalt me prima! Het was voor mij eerlijk gezegd niet zo heel moeilijk om een punt achter m'n loopbaan te zetten. Ik had namelijk al het gevoel dat het mooi was geweest. Het profvoetbal mis ik daarom ook totaal niet, want ik had dat gedeelte voor mezelf al vrij snel afgesloten.

Je bent 17 jaar lang profvoetballer geweest. Hoe kijk je terug naar deze periode en hoe heb je het zo lang vol kunnen houden? Als ik terugkijk naar mijn voetbalcarrière denk ik dat krachttraining een hele belangrijke rol heeft gespeeld in de fysieke fitheid. Vanaf mijn achttiende heb ik heel veel tijd geïnvesteerd in de sportschool om sterker, explosiever en sneller te worden. Ik deed voornamelijk explosieve krachtoefeningen, wat voor mijn gevoel een hele goede basis heeft gelegd voor mijn langdurige fitheid. Voor de rest was het zeer belangrijk om gezond te eten en te leven, anders red je het niet op topniveau. Heb je nooit de ambitie gehad om in het buitenland grof geld te gaan verdienen? Als ik zie wat ik allemaal heb bereikt en gepresteerd, ben ik hartstikke trots op mezelf. Ik zou het daarom ook niks anders willen doen. Ik kwam als 14-jarige jongen naar Nederland en heb er absoluut het beste van gemaakt.

Wat is het mooiste moment uit je voetballoopbaan? Ik heb twee momenten die ik nooit van mijn leven zal vergeten. Allereerst het moment dat ik voor het eerst mocht plaatsnemen op de reservebank bij Telstar. We speelden die wedstrijd tegen FC Zwolle. Verder mocht ik met Vitesse in de UEFA Cup op Anfield Road tegen Liverpool spelen. Dat was tevens een zeer bijzondere ervaring wat me de rest van me leven altijd bij zal blijven. Je hebt o.a. in de jeugdopleiding van Telstar gevoetbald. Hoe was daar het niveau qua trainingen? Werd er veel aandacht besteed aan fitness en voeding? Als ik terugkijk naar mijn periode bij Telstar moet ik eerlijk zeggen dat het meer op semiprofessioneel voetbal leek, dan op profvoetbal. Er zaten namelijk een hoop jongens in mijn team die naast voetbal ook een andere baan hadden. Van echte professionaliteit was dus geen sprake. Wij hadden bijvoorbeeld op dinsdag een training met ‘gehaktdag’, waarbij er dus letterlijk geen bal het veld op kwam. Hoe was het om op 21-jarige leeftijd plotseling te verhuizen van het levendige Amsterdam naar Doetinchem? Het was in het begin wel even wennen, maar voor mezelf was een hele belangrijke stap. Ik moest mezelf namelijk in alle rust kunnen ontwikkelen tot een volwaardige Eredivisie speler. Voordat ik deze transfer maakte was ik nog geen complete voetballer voor de Eredivisie, dus deze transfer voor mij gewoon heel belangrijk. 

Heb je nog tips voor jonge voetbaltalenten die graag een profcarrière willen maken? Geloof altijd in jezelf en in wat je kan. Probeer daarnaast ook altijd je grenzen op te zoeken en je persoonlijke records te verleggen en verbeteren. Dit zijn belangrijke punten die nodig zijn om goede profvoetballer te worden. Je zult er namelijk op lange termijn alleen maar beter en sterker van worden. Verder raad ik iedereen ook persoonlijk aan om altijd op je gevoel af te gaan. Wat vind je ervan dat wij als online voetbalnetwerk fungeren voor spelers en trainers in Nederland? Ik vind het een heel goed en functioneel platform waarbij je makkelijk in contact kan komen met mensen uit de voetbalwereld. In mijn geval kan ik bijvoorbeeld makkelijk contact leggen met oud-profs, huidige profs, ex-collega's en trainers waarmee ik heb in het verleden heb samengewerkt. Ik vind het persoonlijk ook heel handig en belangrijk om te netwerken, dus ik vind het zeker een heel leuk initiatief.


Staat jouw Voetbal-CV nog niet op het grootste voetbalnetwerk van Nederland? Meld je dan hier gratis aan op www.voetballoopbaan.nl