Nasser El Khayati is absoluut één van de opvallendste verschijningen van de afgelopen jaren in de Eredivisie. De technicus van ADO Den Haag werkte een aantal jaar geleden nog in de Rotterdamse haven en speelde in de Topklasse bij amateurclub Kozakken Boys.

Via het Engelse Burton Albion en Queens Pak Rangers, belandde El Khayati begin 2017 bij ADO Den Haag en wist hij gelijk in druk te maken. Vorig seizoen produceerde hij al 12 assists en acht goals voor ADO en ook dit seizoen is hij wederom zeer productief voor zijn team. We spraken de tweebenige middenvelder over de bijzondere stappen die hij heeft gemaakt in zijn carrière.

Hey Nasser! Heel tof dat je met ons een interview wil doen! Veel mensen vragen zich af hoe een voetballer met jouw kwaliteiten een aantal jaar geleden nog in het amateurvoetbal rondliep. Hoe kwam dat?

Voordat ik bij Kozakken boys ging spelen zat ik een tijdje zonder club, waardoor ik gedwongen was om naar een amateurclub te gaan. Ik moest mezelf weer in de kijker gaan spelen. Uiteindelijk heb ik maar een half seizoen bij Kozakken Boys gespeeld en kon ik gelukkig weer snel de stap maken naar het betaald voetbal.

Met wat voor intentie ging je bij Kozakken Boys spelen? Wilde je z.s.m. weer terugkeren naar het profvoetbal? Of gaf je toen stiekem de hoop om terug te keren als prof al deels op?

Mijn doel was om zo snel mogelijk terug te keren naar het betaald voetbal. Dat kon natuurlijk alleen als ik elke wedstrijd de beste man van het veld was. Ik ben daarom ook heel veel extra gaan trainen voor mezelf om ervoor te zorgen dat ik zo fit mogelijk was en eventueel ook makkelijk kon aansluiten bij een profclub.

Dit bericht bekijken op Instagram

Good game against Feyenoord. Happy with another ⚽️⚽️ #team #Alhamdoulilah

Een bericht gedeeld door Nasser El Khayati (@elkhayati10) op

Jimmy Floyd Hasselbaink was trainer bij Burton Albion (League Two) en pikte je weg bij Kozakken Boys. Hoe verliep dat proces?

Een scout van Reading hoorde van mijn prestaties bij Kozakken Boys en kwam vaak naar mijn wedstrijden kijken. Ik kwam in contact met Reading en had een gesprek met de clubleiding. De trainer wilde me graag hebben, maar in die week werd hij ontslagen. Kort daarna belde Hasselbaink me omdat hij mij wilde gebruiken voor een super belangrijke rol in zijn team. Als een Chelsea-legende je belt en je graag wil hebben, doet dat natuurlijk wel wat met je.

Begrijpelijk. Uiteindelijk werden jullie dat seizoen kampioen en promoveerde jullie naar de League One. Wederom een grote stap voor jou. Hoe groot was het verschil tussen het Nederlandse amateurvoetbal en het Engelse profvoetbal?

Het verschil is heel erg groot, vooral fysiek. Maar ook alles eromheen was compleet anders; zoals de stadions, toeschouwers, prestatiedruk, en natuurlijk de spanning voor de wedstrijden. Ik moest alles en iedereen achtergelaten in Nederland toen ik daar naar toe ging. Het enige wat ik meenam naar Engeland waren mijn voetbalspullen en me gebedskleed. Verder niks.

De League Two is het vierde niveau in Engeland. Hoe zit het daar met de salarissen? Waar kun je het in Nederland mee vergelijken?

Met het rechterrijte van de Eredivisie. Sommige clubs in de League Two kun je zelfs met het linkerrijtje vergelijken. Heel veel mensen in Nederland onderschatten hoeveel geld er rondgaat in het Engelse voetbal. Ook in de lagere divisies zoals de League Two valt er prima te verdienen.

Je hebt alle kwaliteiten om een stap omhoog te maken. Wat is voor jou een realistische eerstvolgende stap en in welk land zou je graag willen voetballen?

Ik kijk telkens weer naar de volgende wedstrijd, verder kijk ik eigenlijk niet. Een terugkeer naar Engeland zou mooi zijn. Verder vind ik Spanje en Frankrijk ook heel mooi.

Sinds begin 2017 speel je bij ADO Den Haag en woon je weer in je eigen omgeving. Hoe ziet een 'normale week' bij jou eruit?

In totaal trainen we 4 keer per week. Twee dagen in de week trainen we 2 keer per dag en op de andere twee dagen trainen we 1 keer per dag. Op de dagen dat we 1 keer trainen, ga ik meestal naar de gym om voor mezelf te trainen. In het weekend hebben we natuurlijk een wedstrijd. Daarnaast heb ik ook veel vrije tijd, die ik veelal besteed om goed uit te rusten. Ik zie mijn vrienden zelden..

Dit bericht bekijken op Instagram

Deserved three points, but good point away from home. Next week we go again. Congrats @necid89 with your first goal brate

Een bericht gedeeld door Nasser El Khayati (@elkhayati10) op

Als het gaat om techniek ben jij misschien wel één van de beste voetballers van de Nederlandse velden. Hoe heb jij je techniek ontwikkeld?

Voordat ik naar Engeland vertrok speelde ik zeker vijf keer per week op straat en in de zaal. Dat is echt de beste training om je techniek te verbeteren. Vroeger was het normaal dat iedereen op straat voetbalde. Tegenwoordig zie je dat helaas bijna nergens meer.

Heb jij nog tips voor (jonge) voetballers die ook prof willen worden?

Je moet NOOIT opgeven. Die ene teleurstelling die je krijgt te verwerken, kan weer andere kansen en mogelijkheden voor je creëren. De teleurstellingen die ik persoonlijk heb gekend in mijn carrière zijn ontelbaar. Je moet vooral PLEZIER hebben in voetbal. Dat is het aller belangrijkst.

Daar zijn we het volledig mee eens. We benadrukken ook vaak via ons platform hoe belangrijk plezier is. Wat vind jij eigenlijk van ons platform?

Ik zit sinds kort op Instagram en heb jullie daar ook ontdekt. Jullie platform vind ik zeker interessant. Jullie gebruiken heel veel goede punten die mij allemaal bekend voorkomen om datgene te bereiken wat je wil bereiken als voetballer.