Afgelopen week namen we contact op met Myenty Abena. De centrale verdediger van Jong FC Utrecht wordt al jaren gezien als een groot talent, maar heeft mede door zware blessures zijn doorbraak bij de Utrechtse club vaak uit moeten stellen.

Inmiddels is Abena weer volledig fit en speelt hij wekelijks zijn wedstrijden bij Jong FC Utrecht in de Jupiler League. We spraken hem over zijn zware blessures, zijn ontwikkeling in de Jupiler League en zijn ambitie als profvoetballer:

Myenty, hoe is het om weer wekelijks op het voetbalveld te staan en wat voor blessures heb allemaal je gehad?

Het voelt fantastisch om weer wekelijks met een fit lichaam op het voetbalveld te staan. Ik heb in eerste instantie acht maanden lang een zware blessure gehad aan mijn heup en kreeg het gevoel alsof mijn voetbalcarrière zou eindigen. Wonder boven wonder was alles op één dag plotseling hersteld en kon ik mijn training en wedstrijden weer hervatten, tot dat ik vlak voor de winterstop in een oefenwedstrijd opeens verkeerd terecht kwam. De volgende blessure stond alweer voor de deur, dit keer was het een ingewikkelde beschadiging in mijn enkel.  Ik heb vier maanden moeten revalideren en op het moment dat ik dacht dat ik fit was, moest ik alsnog geopereerd worden. Daarna heb ik maandenlang bij de fysiotherapeut gelopen om mezelf er weer bovenop te krijgen. Ik heb zelfs yogalessen moeten volgen om mezelf sterker te maken. Het was heel gek, ineens stond ik in een lokaal samen met allemaal vrouwen yoga-oefeningen te doen. Het heeft me wel heel goed geholpen. Daarnaast heb ik iedere ochtend een uurtje baantjes getrokken in het zwembad en moest ik dagelijks om 09.30 op de club zijn om een zware training af te werken."

Hoe ziet een voetbalweek er nu ongeveer uit bij jou? 

"Het verschilt heel erg. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf wanneer wij een wedstrijd spelen. Stel dat wij op maandag een wedstrijd spelen, hebben wij meestal op dinsdag een uitlooptraining. We gaan dan eerst een kwartiertje rondjes lopen om het veld, om vervolgens wat rekoefeningen te doen bij de looptrainer. Daarna gaan we naar binnen en kunnen de jongens die behandeld willen worden naar de fysio en de rest gaat meestal lekker uitfietsen binnen.  Wij gaan meestal één keer in de week gezamenlijk met FC Utrecht de sportschool in, maar vaak doe ik de dag na de wedstrijd ook wat krachtoefeningen voor mezelf. Ik pak dan wat lichte gewichten om me lichaam lekker moe te maken en daarna doe ik wat behendigheidsoefeningen. Ik geef ook wekelijks kickbokslessen. Kickboks is een sport waar ik naast voetbal ook veel liefde voor heb."

Bij welke amateurclubs heb je in het verleden gespeeld?

"Ik ben begonnen met voetballen bij VVIJ in IJsselstein. Daarna heb ik nog twee jaar bij Elinkwijk gezeten en vanaf de C-junioren zit ik bij FC Utrecht."

Met welke voetballers, die inmiddels zijn doorgebroken, heb jij in de jeugd bij FC Utrecht gespeeld?

"Ik heb samen met Yassin Ayoub, Giovanni Troupee, Rubio Rubin en Sean Klaiber gevoetbald. Zij spelen nu allemaal in het eerste elftal bij FC Utrecht. Daarnaast speelde ik ook samen met Bart Ramselaar."

Hoe bevalt het om in de Jupiler League te spelen? 

"Het voelt lekker om mijn wedstrijden in de Jupiler League te spelen. Ik speel veel wedstrijden en speel nu in grotere stadions dan ik gewend ben. Het is een mooi podium om mijzelf te bewijzen."

Wanneer hoop je je debuut te maken in het eerste elftal?

"Natuurlijk hoop ik zo snel mogelijk mijn debuut te maken in het eerste elftal. Zoals je kunt zien lopen er op dit moment goede spelers in het eerste elftal. Op mijn positie spelen nu Ramon Leeuwin, Willem Jansen of Mark van der Maarel. Dat zijn ervaren spelers die wekelijks goede wedstrijden spelen. Ik heb tot nu toe best wel vaak bij de wedstrijdselectie gezeten. Het mooiste moment was dat ik tijdens de bekerwedstrijd tegen PSV op de bank mocht zitten. We speelde toen een heerlijke wedstrijd en wonnen uiteindelijk met 3-1. Jammergenoeg mocht ik niet invallen, maar die dag blijft mij wel voor altijd bij."

Wat is je ambitie als profvoetballer?

"Mijn ambitie is om uiteindelijk in de 3 top van Nederland te voetballen en vanuit daar een overstap te maken naar het buitenland. ik zou het liefst in Engeland willen voetballen. De wedstrijden vragen daar veel fysieke kracht en dat is juist waar mijn kwaliteiten liggen."

Heb je nog tips voor jonge voetballers die later ook profvoetballer willen worden? 

Het is sowieso belangrijk dat je al op jonge leeftijd bepaalde doelstellingen hebt en naar je dromen toe wilt werken. Je moet nooit bang zijn om hulp te vragen aan anderen en probeer kritisch naar jezelf te kijken. Trek je niks aan van wat je vriendjes of vriendinnetjes zeggen, want het gaat uiteindelijk om jouw droom en die droom mag geen nachtmerrie worden. Probeer ook goed om te gaan met tegenslagen en wees altijd positief. Dat heeft mij namelijk ook geholpen toen ik moest revalideren van mijn blessures."

Wat vind je van het concept van onze website? Denk je dat Voetballoopbaan.nl van waarde kan zijn voor de Nederlandse voetbalwereld?

"Ik geloof zeker in het concept. Het is een mooie site voor jonge voetballers die zichzelf omhoog willen werken in de voetballerij. Een voetbalnetwerk is belangrijk om ergens te komen en dat zal in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden. Het heeft veel weg van Linkedin, alleen zitten er nu alleen maar mensen op die zich focussen op voetbal. Dat is alleen maar goed!"