Fahd Aktaou is Amsterdamse profvoetballer die momenteel uitkomt voor de Marokkaanse voetbalclub Wydad Casablanca. De jonge linksback groeide o.a. op met Hakim Ziyech in de jeugdopleiding van SC Heerenveen en maakte via Almere City, Heracles Almelo en FC Dordrecht de overstap naar Marokko.

Wij spraken de Fahd over het verloop van zijn voetbalcarrière, zijn ambitie in de voetballerij en over het profvoetballeven in Marokko:

Fahd, hoe ben je in Marokko terecht gekomen en hoe is het om daar als profvoetballer actief te zijn?

In eerste instantie was ik in onderhandelingen met voetbalclubs Sankt Polten (Oostenrijk), Perugia (Italië) en het grote Al-Ahly (Egypte), waar Martin Jol destijds actief was, maar toen ik op Schiphol was geland kreeg ik spontaan een telefoontje van de president van Wyad Casablanca. Hij vertelde dat er een vliegticket voor mij klaar lag en dat ik op gesprek kon komen bij voetbalclub Wyad Casablanca. Ik heb daar een warm gesprek gehad en we kwamen tot een mooie deal. Ik tekende vervolgens een contract en tot op heden ben ik hier zeer tevreden.

Het voetbal leeft hier enorm onder de bevolking. Elke wedstrijd zitten er 50.000 man in het stadion en alle eetcafés zitten volgepropt met voetbalfans. Als we een slechte wedstrijd hebben gespeeld, krijgen we de volle laag van de oudere generatie supporters. Dat is alleen maar mooi en dat laat zien hoe erg het voetbal hier leeft! Daarnaast zijn de weersomstandigheden hier heerlijk. We zitten nu bijna in december en het is nog steeds 16 graden. Ik mag niet klagen..

Hoe ziet een voetbalweek er momenteel uit bij jou? 

In principe trainen wij elke dag. Alleen de dag nadat we een wedstrijd hebben gespeeld krijgen we rust. Wij trainen vaak wel maar één keer per dag vanwege de hitte. In Nederland was ik gewend twee ik per dag te trainen, maar hier trainen we in één keer twee uurtjes achter elkaar. Ik ben verder niet zo vaak in de sportschool te vinden, want daar word ik echt te vaak herkent. Iedereen komt dan elke keer een praatje met je maken en dan ben je niet echt efficiënt bezig.

Wat doe je allemaal na de training als je vrij bent?

Ik heb veel vrije tijd en daar maak ik ook gebruik van. Meestal zijn we rond 1 uur klaar en dan ga ik even naar huis om een powernap te doen. Daarna ga ik lekker de stad in om een drankje te doen met vrienden. Mijn ouders komen ook regelmatig langs. Ze vliegen vanuit Nederland hier naartoe en dan zijn we gezellig samen. Het is maar 3 uurtjes vliegen vanuit Nederland..

Waarmee is het voetbalniveau in Marokko ongeveer te vergelijken?

Het niveau in de competitie verschilt. Er zijn clubs die ongeveer op hetzelfde niveau zitten als de Nederlandse subtop, terwijl andere clubs meer op het niveau van de Jupiler League zitten. Het voetbal bestaat hier verder voornamelijk uit lange ballen en fysieke kracht, maar ook uit technische hoogstandjes. Als iemand bijvoorbeeld een panna krijgt tijdens de wedstrijd gaan de toeschouwers helemaal los. Dat is wel mooi om te zien! Soms wordt een panna zelfs meer onthouden dan een doelpunt.

Naast competitiewedstrijden spelen wij ook in de Afrikaanse Champions League. Dat niveau is een stuk hoger dan onze competitie, want je speelt dan tegen de sterkste teams uit Afrika. Afgelopen seizoen waren wij in de halve finale gestrand. Dat was echt een mooie ervaring. Als wij de finale hadden bereikt en hadden gewonnen, mochten wij deelnemen aan het WK voor clubs. Vorig jaar won FC Barcelona dit toernooi en werd daarmee de beste club van de wereld.

6905ab7f-e11f-474d-bc09-5083b7aeca33

Spelen er meerdere Nederlandse voetballers in de Marokkaanse Botola Pro competitie, of ben jij momenteel de enige?

Er is nog één voetballer die uit Nederland komt, dat is ex-Dordtenaar Illias Haddad. Hij speelt bij titelkandidaat FAR Rabat, dat is zeg maar een soort Feyenoord van Marokko. De meeste teamgenoten van mij komen uit de Franse tweede en eerste divisie, of het zijn jonge talenten uit landen als Nigeria en Ghana. Deze jongens willen graag een transfer maken naar het Midden-Oosten en zien Marokko als soort een tussenstation.

Hoe zijn de salarissen in Marokko? Zijn er bijvoorbeeld ook spelers die meer dan een ton per maand verdienen?

De salarissen hier in Marokko kunnen best oplopen omdat wij geen belasting hoeven te betalen. De salarissen van Wyad Casablanca, FAR Rabat en Tanger zijn ongeveer te vergelijken met de Nederlandse subtop. Er zijn ook spelers die boven het gemiddelde salarissen verdienen. Zij verdienen ongeveer evenveel als spelers van Feyenoord en Ajax.

Heb je nog vaak contact met oud teamgenoten uit Nederland?

Jazeker. Ik speelde samen met Hakim Ziyech, Arsenio Valpoort en Luciano Slagveer bij SC Heerenveen en wij spreken elkaar nog regelmatig. Wij zijn altijd in voor een geintje. Bijvoorbeeld zoals laatst had Hakim Ziyech zijn haren blond geverfd, daar is hij niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen kan ik je vertellen!

Heb je nog tips voor jonge voetballers die ook profvoetballer willen worden?

Je moet altijd je best blijven doen. De voetbalwereld is een keiharde wereld en zonder tegenslagen ga je de top niet bereiken. Zorg er dus voor dat je altijd paraat bent en de wilskracht hebt om terug te knokken. Als iemand je wilt vertellen dat je iets niet kan, is het aan jou om het tegendeel te bewijzen. Dan kan je later in ieder geval zeggen dat je er alles aan hebt gedaan. Uiteindelijk is alles haalbaar, zolang je er maar zelf in blijft geloven.

Wat vind je van het concept van onze website?

Ik vind het een geweldig idee! Met dit platform kan iedereen elkaar op de hoogte houden van de ontwikkelingen in hun voetbalcarrière. Als voetballer ken je heel veel spelers via via en nu kan je precies zien waar al die jongens spelen en hoe hun voetbalcarrière gelopen is. Je kan altijd leren van elkaars ervaringen, daar ben je nooit te oud voor. Ik vind het een heel leuk initiatief.