Bij Borussia Dortmund staat er naast trainer Peter Bosz momenteel nog een Nederlander op de loonlijst. Abdelmajied Bouali speelt sinds dit seizoen namelijk in het beloftenelftal van de Duitse topclub. In augustus kwam de Amsterdamse middenvelder over van Roda JC en tekende een tweejarig contract bij Borussia Dortmund.

We spraken Abdelmajied Bouali over hoe hij bij Borussia Dortmund terecht is gekomen, bij welke clubs hij allemaal heeft gevoetbald en hoe een 'normale' voetbalweek er momenteel bij hem eruit ziet.

Abdelmajied Bouali. Waar kom je vandaan uit Nederland en bij welke clubs heb je tot nu toe allemaal gespeeld?

Ik ben geboren en getogen in Amsterdam-West en ben in de F-jes begonnen bij voetbalclub DCG. In de D-tjes werd ik gescout door o.a. FC Utrecht, Ajax en AZ. Ik ben uiteindelijk naar FC Utrecht gegaan. Daar heb ik vier seizoenen gespeeld, maar moest ik vanwege een zware blessure de jeugdopleiding verlaten. Almere City gaf mij gelukkig een kans en daar heb ik één seizoen gevoetbald. Vanuit Almere City verhuisde ik naar ADO Den Haag, waar ik in mijn tweede seizoen alweer geblesseerd raakte. Ik ging toen naar Roda JC en vanuit daar ben ik afgelopen zomer uiteindelijk bij Borussia Dortmund beland..

Wat heb je er allemaal voor moeten doen om gemotiveerd te blijven ondanks je blessures en hoe ben je uiteindelijk bij een club als Borussia Dortmund terecht gekomen?

Ik heb er veel voor moeten opgeven. Ik trainde sowieso altijd voor mezelf bij krachttrainers en looptrainers en ik ben bijvoorbeeld ook nog nooit uitgegaan. Ik ben vroeg gestopt met school, maar dat was een bewuste keuze. Ik heb gelukkig wel nog mijn diploma kunnen halen.

Hoe ziet een normale trainingsweek er bij jou uit? Hoe vaak trainen jullie per dag/week?

In principe trainen we iedere dag twee keer, maar het is afhankelijk van wanneer we een wedstrijd spelen. Gemiddeld trainen we ongeveer 12 keer per week en spelen we twee wedstrijden. Daarnaast ben ik ook veel in de sportschool te vinden en doe ik oefeningen met Richard Smith om me flexibiliteit te verbeteren. Hij was vroeger o.a. de fysio van Johan Cruyff en David Beckham.

Een bericht gedeeld door Abdelmajied Bouali (@abdelmajiedbouali31) op

In welk elftal speel jij je wedstrijden? Ben je ook wel de eens met de 'grote jongens' van het eerste elftal?

Me wedstrijden speel ik met het tweede elftal, ook wel 'U23' genoemd. Spelers als Neven Subotic en Julian Weigl trainen regelmatig met ons mee. Na de trainingen eet ik wel eens wat met Pierre-Emerick Aubameyang. Met hem kan ik het wel goed vinden!

Wat zijn je ambities in de voetballerij? Wanneer hoop je je debuut te gaan maken en waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Ik probeer natuurlijk zo ver mogelijk te komen, maar ik wil eerst debuteren in het eerste elftal van Borussia Dortmund. Daar wil ik een steunpilaar worden. Ik hoop snel mijn debuut te maken voor Bvb, maar dat heb je helaas niet altijd in zelf in de hand. Ik hoop in ieder geval binnen nu en vijf jaar te debuteren in Borussia Dortmund 1.

Wat zijn de grootste verschillen tussen een Nederlandse club als Roda JC en Europese topclub als Borussia Dortmund? 

De grootste verschillen zijn toch echt wel het trainingscomplex en de faciliteiten. Daarnaast ligt de druk bij een club als Borussia Dortmund natuurlijk veel hoger. Ze hebben hier een totaal andere voetbalvisie. Ze willen altijd voorruit spelen en scoren, dat is niet bij elke club zo. Ook trainen we hier veel meer op tactiek en techniek.

Heb je vanuit jouw ervaring nog tips of motiverende woorden voor jonge talenten die ook graag een stap willen maken naar een profclub?

Je moet nooit opgeven, ook al zit het soms tegen. Ook wanneer je blessures hebt en gedwongen de club moet verlaten waar je jaren hebt gespeeld. Je moet blijven geloven in je eigen kwaliteiten en gewoon je kansen afwachten. Er zullen altijd nieuwe kansen komen.