Als voetballer is het belangrijk dat je voor een voetbalwedstrijd of training voorzien bent van de nodige energie in je lichaam. Afhankelijk van het niveau waar op je voetbalt, wordt het steeds belangrijker om op de details te letten.

Ongeacht de voeding die je voor een training op wedstrijd binnenkrijgt, is het binnenkrijgen van voldoende vocht het allerbelangrijkste. Zorg daarom dat je voldoende water drinkt voor, tijdens en na je training. Hiermee voorkom je uitdroging en zorg je ervoor dat je lichaam goed kan functioneren.

Voor de training

Na vocht komt uiteraard voeding. De algemene regel traditionele geldt dat je 2-4 uur voor je training een koolhydraat-rijke maaltijd binnenkrijgt. Vlak voor je training, ongeveer 60-30 minuten van te voren, eet je een snel-opneembare snack zoals een banaan of een dadel.

In de rust

Mocht je in de rust van een wedstrijd het gevoel hebben dat je extra energie nodig hebt, neem dan ook een hap van een banaan of een stukje dadel. In sommige gevallen kan het tevens helpen om een specifiek sportdrankje te drinken waarmee je elektrolyten aanvult. Elektrolyten is een verzamelnaam voor essentiële stoffen als natrium, kalium, magnesium en calcium die je verliest als je zweet.

Na de wedstrijd

Na de wedstrijd is het van belang om zowel koolhydraten als eiwitten binnen te krijgen zodat je energievoorraden weer worden aangevuld. Omdat met name voor koolhydraten verbruikt tijdens een training of wedstrijd, zijn deze het belangrijkste. Eiwitten zijn belangrijk voor spierherstel.

In ons e-book SLEEP & NUTRITION gaan we dieper in op wat je het beste kunt eten rondom een training of wedstrijden. Dit is belangrijk voor zowel jeugdspelers als senioren. In het e-book staan veel praktijkvoorbeelden, maaltijd-tips, tips omtrent het controleren van je vochtbalans en meer.