Nederland heeft talentvolle voetballers in overvloed. Er zijn wel duizenden jonge veelbelovende voetbaltalenten, die gezien hun kwaliteiten makkelijk het profvoetbal zouden moeten halen. Tenminste, dat is wat de meeste mensen denken. Echter gaat het er in de realiteit heel anders aan toe.

Profvoetballers moeten een weg bewandelen, die de meeste mensen niet zien. Het enige wat je vaak ziet is het succes op de velden, de flinke salarissen en de mooie momenten. Echter moeten profvoetballers vanaf kleins een hoop zaken opofferen om te komen waar ze uiteindelijk willen zijn. En dan heb je nog geen eens de garantie dat je gaat slagen als profvoetballer. Het blijft dus altijd een risico.

Talent

Het begint vaak bij talent, dat zich verder ontwikkelt tot een volwassen professionele voetballer. Naast het hebben van talent komen er wel een hoop zaken kijken die heel belangrijk zijn om jezelf door te laten ontwikkelen tot een échte prof.

De belangrijkste zaken zijn: mentaliteit, omgeving, fitheid, ambitie en een goed netwerk. Met mentaliteit bedoelen we volwassenheid. Wanneer je wissel staat of een zware blessure oploopt, moet je een goede mentaliteit hebben om sterker uit die situaties te komen.

Je omgeving is belangrijk om je motiveren en je dromen niet in de weg te staan. Fitheid is belangrijk om blessures te voorkomen en optimaal te kunnen presteren op het veld. Om dit proces goed te laten verlopen, zul je ambitieus en gretig moeten zijn en de lat voor jezelf steeds hoger moeten leggen.

Slechte combinaties

Het is belangrijk om als talentvolle voetballer deze essentiële onderdelen allemaal op orde te hebben. Wanneer je je talent combineert met een slechte mentaliteit en/of omgeving, is de kans al veel kleiner dat je succesvol gaat worden in de voetballerij. Vaak hebben jonge talenten goede begeleiding nodig om aan dit totaal plaatje te kunnen voldoen.

Bij profclubs is er meestal voldoende begeleiding, maar bij amateurclubs ontbreekt dit nogal vaak. Het is daarom belangrijk om als vader of moeder 100% achter de dromen van je kind te staan om het uiterste eruit te kunnen halen.

5 tips om de route naar het profvoetbal te doorlopen

• Train meer voor jezelf en train functioneel

• Stel een duidelijk doel voor jezelf

• Speel bij een team en op een positie waar jij het beste tot je recht komt

• Leer omgaan met tegenslagen

• Plezier: geniet van elke training/wedstrijd die je kunt spelen