Het lijkt soms lastig om je krachttrainingen goed in te plannen, maar zo lastig is het helemaal niet. We hebben daarom wat praktische tips in deze blog meegenomen om je hiermee beter op weg te helpen.

Steeds meer voetballers beginnen te beseffen hoe belangrijk het is om individueel te trainen. Met name krachttraining wordt in de voetballerij steeds serieuzers genomen. Maar hoe kun je krachttraining het beste combineren met je teamtrainingen? Laten we er even vanuit gaan dat jouw team op maandag, woensdag en donderdag traint en op zaterdag een wedstrijd speelt.

Rekening houden met de wedstrijd

Allereerst is het belangrijk om altijd rekening te houden met je wedstrijd. Tijdens een wedstrijd wil je namelijk fysiek 100% kunnen geven en niet in een herstelfase zitten van een (zware) krachttraining. Andersom geldt hetzelfde. Je wilt niet kort na een wedstrijd een krachtsessie inplannen als je nog in een herstelfase van je wedstrijd zit.

Het is daarom belangrijk om in ieder geval 48 uur voor en na een wedstrijd geen zware krachttraining te doen.

Met een zware krachttraining bedoelen we zware compoundoefeningen als: squaten, deadliften en bankdrukken of andere functionele oefeningen die (zwaar) belastend zijn voor je spieren. Je zou bijv. wel tot 24 uur voor of na een wedstrijd stabiliteitsoefeningen kunnen doen, lichte core oefeningen en/of isolatieoefeningen.

Dinsdag t/m donderdag

Dinsdag is een goede dag om lekker zwaar te gaan trainen. Op de dinsdag heb je (meestal) een lichte teamtraining achter de rug van bijv. maandag en ben je voldoende herstel om een goede krachtsessie te doen. Dit geldt ook voor de woensdag en donderdag. Ondanks dat je op woensdag en donderdag een teamtraining kan hebben, kun je gewoon een goede krachtsessie houden.

Stel dat je om 20.00 moet trainen, kun je het beste rond 08.00 's ochtends je krachttraining doen. Zo heeft je lichaam in ieder geval de tijd om te herstellen zodat je 's avonds weer lekker kan trainen. Probeer overdag goed op je voeding te letten. Met name vlak voor en na een training is het belangrijk om je koolhydraten en eiwitten aan te vullen. 

Verder speelt slaap een enorme belangrijke rol voor je herstel. Probeer daarom je slaap zo goed mogelijk te optimaliseren. In het e-book SLEEP & NUTRITION nemen we alle details door die bijdragen aan een optimaal herstel voor je lichaam.