Bulken en cutten zijn beide populaire termen die met name veel gebruikt worden in de bodybuilding-wereld. Maar ook in het de voetbalwereld horen we deze termen steeds vaker voorbij komen.

'Bulken' betekent niks anders dan aankomen in spier- en vetmassa. De enige manier hoe je dit kunt doen, is door meer te eten dan je verbruikt. Kortom, je creëert een calorieoverschot van meer dan 10%. Bulken doe je uiteraard i.c.m. krachttraining, maar je zult hoe dan ook zowel aankomen in spiermassa als in vetmassa.

Nadelen bulken

Als voetballer wil je liever niet te veel aankomen. Helemaal niet in vetmassa. Vetmassa zijn onnodige extra kilo's waar je helemaal niks aan hebt, maar er wel voor zorgen dat je gewoonweg trager wordt. Hoe meer massa je moet meeslepen, hoe meer 'moeite' je lichaam heeft om voorruit te komen. Door te gaan bulken neem je hier een enorm risico in.

Spiermassa opbouwen

Extra spiermassa opbouwen kan voor sommige voetballers wel goed van pas komen. Maar hiervoor hoef je niet perse te gaan 'bulken'. Met een goed kracht- en voedingsschema kan je al hele grote grote maken. Bij dit schema is het belangrijk dat je de focus legt op het opbouwen van zoveel mogelijk functionele spiermassa. Je hebt bv. niks een grote biceps en triceps als voetballer. Je kunt via ons een schema op maat bestellen waarbij we jou zo goed mogelijk kunnen helpen in dit traject.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Matthijs de Ligt (@mdeligt_)

Hoe doen profs het?

We zien in het profvoetbal ook wel eens voetballers die flink zijn aangekomen in spiermassa. Dit gebeurd altijd onder professionele begeleiding van bewegingswetenschappers, personal trainers en diëtisten. Dit zijn vaak lange trajecten waarbij eerst goed gekeken wordt waarom deze persoon überhaupt extra spiermassa nodig heeft. Vervolgens wordt er goed gehandhaafd hoe een speler veranderd in zijn 'natuurlijke bewegingen', of hij trager wordt en of hij geen wendbaarheid verliest. Als amateurvoetballer is het moeilijk om dit goed te handhaven. Je neemt namelijk grote risico's om te veel aan te komen in spier- en vetmassa, met alle gevolgen van dien voor je voetbalprestaties.

Cutten

Cutten betekent afvallen/droogtrainen. Hierbij is het de bedoeling dat je je vetpercentage verlaagt door vet te verliezen. Echter zal dit altijd i.c.m. spiermassa gaan, maar is het de bedoeling dat je juist zoveel mogelijk spiermassa behoudt. Dit doe je door zo'n 10% minder te eten dan je verbruikt, een goed kracht- en voedingsschema te volgen en met name veel eiwitten te eten. Voor voetballers die vetmassa kwijt willen raken, is dit een goede manier om gewicht te verliezen.