We blijven het continue benadrukken hoe belangrijk het is om als voetballer op je voeding te letten. De grote topatleten werken niet voor niks met dure privéchefs en diëtisten die hun continue adviezen geven over hoe ze op dagelijkse basis moeten eten.

Toch blijven er nog genoeg voetballers over die vrijwel geen aandacht geven aan hun voeding. Zonde, want met name op de lange termijn zal het een grote oorzaak kunnen zijn van verslechterde prestaties.

Voeding tijdens de Corona-crisis

Het zal het in deze huidige situatie ongetwijfeld veel moeilijker hebben om op je voeding te letten dan voor de Corona-crisis. Waarschijnlijk zit je nu vaker thuis, grijp je snel naar snacks, bestel je 's avonds fastfood en heb je totaal geen controle over je eetgedrag.

Gebruik een app

Een handige tool om in ieder geval meer grip te krijgen op je voeding, is door met een voedingsapp aan de slag te gaan. In een voedingsapp als MyFitnessPal kun je namelijk letterlijk alles wat je op een dag eet invullen. Hiermee krijg je duidelijk inzichtelijk wat je precies op een dag eet en hoeveel calorieën je precies binnenkrijgt.

Dit bericht bekijken op Instagram

Preparation for a big one tomorrow #jd18 #jermaindefoefoundation

Een bericht gedeeld door Jermain Defoe OBE (@iamjermaindefoe) op

Calorieën

Het is zeer belangrijk om goed bij te houden hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Een calorie-overschot op structurele basis, zorgt er namelijk voor dat je in gewicht aankomt. Als je in een periode waarin je niet of veel minder sport aankomt in vetmassa, zal het een zware opgave worden om straks weer fit op het voetbalveld te verschijnen. Omdat je (waarschijnlijk) veel minder sport dan je voorheen deed, zul je ook een lagere calorie-behoefte hebben. Meer eten met een lagere caloriebehoefte + minder sporten = gegarandeerd aankomen in gewicht. Onthoud dit goed.

Oplossing?

Zorg dat je in eerste instantie blijft sporten. Het liefst iedere dag. Train naar je mogelijkheden en ga dagelijks hardlopen, doe thuis krachttraining en kijk of er een openbaar grasveld beschikbaar is waar je trainingsoefeningen kunt doen. Zorg verder dat je met name de snelle suikers (snoep, koek), chips en frisdranken (ook siroop) uit je voedingspatroon haalt. Deze voedingsmiddelen werken namelijk vaak verslavend, geven je geen verzadigd gevoel en veroorzaken al snel een calorie-overschot. Eet in plaats daarvan vezelrijk (zilvervliesrijst, havermout, Brinta, fruit, groenten) en eiwitrijk (ei eiwit, peulvruchten, ongezouten nootjes, zaden, kwark).