Waarom het zo belangrijk is om als voetballer weinig lichaamsvet te hebben

16-04-2018

Iedereen heeft lichaamsvet en het is absoluut een essentieel onderdeel van je lichaam, maar in de voetballerij komen we af toen spelers tegen die toch echt té veel vet op hun lichaam hebben zitten. In het profvoetbal wordt er streng gecontroleerd overgewicht en kun je er flinke boetes voor krijgen van de club, maar in het amateurvoetbal wordt daar vrij weinig aandacht aan besteed.

Om beter te kunnen presteren tijdens de trainingen en wedstrijden is belangrijk om over een fit lichaam te beschikken. Kijk maar eens in het profvoetbal. Spelers als Cristiano Ronaldo zijn al over de 30 jaar, maar nog steeds gigantisch fit. Zijn vetpercentage ligt bijvoorbeeld rond de 10%.
Los van het feit dat het hebben van een laag vetpercentage natuurlijk ook zijn nadelen kan hebben, heb je als profvoetballer een laag vetpercentage nodig om maximaal te kunnen presteren.

Minder snel

Hoe meer onnodig vet je op je lichaam hebt zitten, hoe minder snel je kunt sprinten in het veld. Op bijna iedere positie in het veld is het belangrijk om goed en maximaal te kunnen sprinten, dus je prestaties zullen absoluut verbeteren als je een lager vetpercentage hebt.

Minder explosief

Explosiviteit komt veel aan bod in een voetbalwedstrijd. Denk maar eens aan kopduellen, omschakeling (counter aanvallend of verdedigend), reflex als keeper, standaard-situaties en nog veel meer. Je moet explosief kunnen positioneren en springen in dit soort situaties en met onnodig veel lichaamsvet zul je hier veel hinder aan bevinden.

Fresh👌

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op

Minder lichaamsvet krijgen?

Zorg dat je goed op je voeding als je wilt afvallen. Berekenen je dagelijkse caloriebehoefte en zorg dat je daar over een bepaalde periode onder zit. Eet dus niet na iedere wedstrijd een patatje met een biertje, maar probeer je te focussen op een gezond dieet.

Daarnaast zul je tijdens de trainingen extra meters moeten maken en misschien extra moeten trainen om de juiste resultaten te kunnen behalen.

 

Poll

Hoe belangrijk is het om als voetbalspeler of trainer een goed netwerk te hebben?
Héél belangrijk Belangrijk Niet echt belangrijk Totaal niet belangrijk
Héél belangrijk: 3847 stemmen Belangrijk: 1439 stemmen Niet echt belangrijk: 247 stemmen Totaal niet belangrijk: 366 stemmen