Een warming-up is een onderdeel dat veel sporters over het hoofd zien. In de voetballerij kennen we allemaal de ‘verplichte’ standaard warming-ups, waarbij de spelers gezamenlijk diverse loopoefeningen doen om hun spieren op te warmen voor een wedstrijd of training.

Maar in de sportschool wordt een warming-up vaak overgeslagen terwijl dit absoluut een essentieel onderdeel is van je workout. ‘Koud’ aan een gymtraining beginnen is misschien verleidelijk omdat je voor je gevoel gewoon je oefeningen kunt doen, maar op lange termijn zul je hier absoluut last van gaan krijgen in de vorm van blessures.

Dit bericht bekijken op Instagram

Workout to improve mind and body 🚴🏻💪🏻#stayactive

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op

Wat voor warming-up zou ik moeten doen in de sportschool?

Allereerst is het belangrijk om je lichaamstemperatuur te verhogen voordat je aan het serieuze werk begint. Dit kun je bijv. doen door te springtouwen, roeien of op de crosstrainer te gaan. Vervolgens kun je met een foam roller stijve spieren 'losser maken'. Hierdoor krijg je tevens een betere range of motion en verminder je de spieraanspanning. Afhankelijk van de type training die je gaat doen, zul je de spieren die je gaat trainen alvast moeten prikkelen (ook wel spieractivatie genoemd). Oefeningen als Push Ups, Pull Ups, Bodysquats en Planken zijn perfecte oefeningen om toe te passen in je warming-up. Met name je rompspieren zijn zeer belangrijk omdat je die gebruikt bij iedere beweging die je maakt.

Als laatste

In het einde van je warming-up zul je je zenuwstelsel moeten activeren. Helemaal als je een explosieve sessie gaat doen. Je zenuwstelsel stuurt je lichaam aan om een goede houding aan te nemen en specifieke bewegingen te maken. Afhankelijk van de type oefeningen die je gaat doen (bijv. Box Jumps of oefeningen met de Medicine Ball) doe je deze oefeningen alvast op geconcentreerde maar rustige wijze in de laatste fase van je warming-up. Na ongeveer 10 minuten ben je klaar om de gym te slopen!