Veel voetballers gaan regelmatig hardlopen om hun uithoudingsvermogen op peil te houden of te verbeteren. Het is natuurlijk een van de meest voor de hand liggende manieren om conditioneel bezig te zijn, maar hoe effectief is hardlopen nou eigenlijk voor voetballers?

Heeft het wel zin om een aantal keer in de week 5 tot 10 km te gaan hardlopen? Allereerst is het belangrijk om te weten dat voetbal een intervalsport is en geen duursport. Je wisselt tijdens een voetbalwedstrijd continue korte sprints af met een rustig looptempo en dat gaat 90 minuten lang door. Het is dus belangrijk dat je je trainingen hierop aanpast. Met alleen duurtrainingen zoals hardlopen ga je het namelijk niet redden. Je uithoudingsvermogen wordt er in het veld niet veel beter als je veel gaat hardlopen op een gelijk tempo.

Waar is hardlopen goed voor?

Hardlopen is een goede manier om een fundering te leggen voor je algemene uithoudingsvermogen. Verder krijg je door hardlopen een betere doorbloeding, stofwisseling en sterkere beenspieren. Echter zul je hardlopen moeten afwisselen met andere trainingsvormen om er tijdens een voetbalwedstrijd rendement uit te halen.

Hoe kun je het beste hardlopen als voetballer?

Je kunt eigenlijk het beste gaan interval hardlopen. Je wisselt daarmee korte sprints af met een rustige looppass. Precies zoals je in een voetbalwedstrijd doet. Je kunt het beste 8 km interval hardlopen. Dit is namelijk de gemiddelde afstand die een voetballer loopt in een wedstrijd. De eerste kilometer loop je op een rustig tempo, vervolgens ga je steeds korte sprints van 5 tot 20 meter afwisselen met een rustige looppass. Je kunt ook laterale sprints en achterwaartse sprints toevoegen aan je hardloopsessie.

Wat kun je nog meer doen?

In een eerdere blog gaven we al aan welke trainingsvormen nog meer interessant zijn voor voetballers. Hoe meer variatie je in je trainingssessies brengt, hoe leuker en effectiever het uiteindelijk wordt. Onze trainingsprogramma's zijn goede opties voor voetballers die tijdens off season, maar ook gedurende het seizoen functioneel willen trainen om fitter te worden.