Als voetballer heb je natuurlijk altijd je wensen en gewoontes om op een bepaalde positie te spelen. Zo zijn heel veel spelers fan van de spits-positie of de nummer 10. Echter is het niet altijd even slim om vol voor dit soort posities te gaan.

Om uiteindelijk een basisplek af te dwingen op een bepaalde positie, zul je soms een lange weg moeten bewandelen. Hieronder lichten we een aantal redenen toe waarom het misschien soms slimmer kan zijn om voor een andere positie te gaan.

1. Kans op speelminuten

Zorg dat je altijd goed analyseert wie je concurrenten zijn en hoe realistisch het is om deze concurrentie aan te gaan. Het is soms bijvoorbeeld verstandiger om voor een back-positie te kiezen, i.p.v. centraal achterin. Als de centrale verdediger uit je team aanvoerder is, geliefd is onder de trainer en jarenlang goed presteert is de kans nou eenmaal klein(er), los van blessuregevallen, dat jij deze positie op korte termijn kan gaan invullen.

2. Je kwaliteiten passen beter bij een andere positie

Zorg er altijd voor dat je weet wat je kan. Jouw kwaliteiten moeten aansluiten op de positie waar jij voor wilt gaan. Wil je voor de spits-positie gaan, maar heb jij altijd moeite met scoren? Dan kan het misschien verstandig zijn om te kunnen of een andere positie niet beter bij je past. Je kan natuurlijk ook keihard gaan werken aan je productiviteit en alles geven om een goede spits te worden, maar zorg dat je wel altijd je kansen en risico's goed afweegt.

3. Het team is niet goed gevormd naar jouw kwaliteiten

Soms is het team waarin je speelt gewoon niet gevormd naar jouw kwaliteiten. Je kan een hele goede spits zijn die altijd slim weet te reageren op dieptepasses, maar als die dieptepasses nooit aankomen of überhaupt niet gezien worden, komen je kwaliteiten nooit tot z'n recht. Het is dan belangrijk om te kijken of een andere positie niet beter is waar jij meer gebruik kan maken van jouw kwaliteiten. Of op een positie (in een ander speelsysteem) waar je nou eenmaal minder afhankelijk bent van 'geniale' passes van teamgenoten.

4. Advies van de trainer

Het kan gebeuren dat de trainer jou het advies geeft om van positie te veranderen. Bij Antonio Valencia gebeurde dit met Louis van Gaal. Valencia speelde altijd rechtsbuiten, maar van Gaal zag meer een rechtsback in hem. Valencia besloot naar hem te luisteren en veranderde van positie. En dat terwijl hij al ruim 10 jaar als profvoetballer op rechtsbuiten speelde. De positiewisseling leverde hem uiteindelijk een vaste basisplek op onder Louis van Gaal.