Het testen van je conditie als voetballer is belangrijker dan de meeste spelers en trainers denken. Veel voetballers voelen zich fit en denken op een bepaald niveau te kunnen presteren, maar weten feitelijk niet hoe fit ze nou écht zijn.

Allereerst willen we even kort toelichten wat 'conditie' precies is. Conditie is een breed begrip wat niet alleen staat voor uithoudingsvermogen. Met conditie wordt naast uithoudingsvermogen namelijk ook kracht, lenigheid, coördinatie en snelheid bedoeld.

Hoe test je je conditie?

Je kunt je conditie testen door specifieke oefeningen te doen en vervolgens de tijd die je nodig hebt om een bepaalde oefening uit te voeren op te schrijven. De testresultaten van deze test kun je vervolgens op verschillende methodes analyseren. Hieronder omschrijven we twee methodes.

Methode 1: je vergelijkt je testresultaten met statistieken die uit een bepaalde database komen. Deze database kan bijv. precies aangeven hoe goed jouw testresultaat is vergeleken het gemiddelde in de voetballerij. (zie bijv. afbeelding hieronder)

Voorbeeld uit e-book CONDITIETESTEN

Methode 2: Je vergelijkt je eigen testresultaten over een bepaalde periode. Dit betekent dat je bijv. op 1 juli je uithoudingsvermogen test. Vervolgens ga je een maand lang keihard trainen. Op 1 augustus doe je exact dezelfde test en dit testresultaat ga je vergelijken met het testresultaat van 1 juli. Zo krijg je inzichtelijk hoeveel progressie je hebt geboekt met je uithoudingsvermogen.

Off season

Zodra het voetbalseizoen is afgelopen, is het belangrijk om te weten met wat voor conditie je een off season periode in gaat. Vervolgens wil je het liefst halverwege de off season weten waar je op dat moment staat, zodat je je trainingen daarop kunt aanpassen. Zodra de voorbereiding weer begint, is het belangrijk om weer te gaan testen, zodat je vlak voor de start van de competitie weer op je oude niveau op het veld stapt.

In Season

Ook tijdens het seizoen zul je conditietesten moeten uitvoeren om continue bij te sturen op je kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie. Door op basis van je testresultaten een individueel trainingsprogramma voor jezelf te maken, kun je ook gedurende het seizoen je conditie verbeteren.

Wat voor conditietesten bestaan er?

Voor voetballers bestaan er behoorlijk veel testen die je kunt doen om inzichtelijk te krijgen hoe fit je bent. Het is echter wel belangrijk dat de testen die je uitvoert goed aansluiten op onderdelen die belangrijk zijn voor voetballers. In het e-book CONDITIETESTEN staan ongeveer 30 testen die allemaal specifiek gericht zijn op voetballers. Hierdoor kun je voor jezelf o.a. inzichtelijk krijgen over hoeveel uithoudingsvermogen je beschikt, maar ook hoe fysiek sterk, snel en lenig je bent. Klik voor meer informatie over dit e-book op de afbeelding hieronder.