Er ging een periode geleden een bizar gerucht rond in de media over Russische spelers die tijdens het WK ammoniak zouden hebben gesnoven. Omdat ammoniak niet op de dopinglijst staat konden ze hier niet voor vervolgd worden, maar de Russen kwamen daardoor wel onder een vergrootglas te liggen.

Ammoniak is een prestatiebevorderde stof. De sterke geur die deze stof uitstoot zorgt ervoor dat je beter kunt ademhalen en je scherper een wedstrijd kunt spelen als je de geur opsnuift. Ook zou het goed voor je doorbloeding zijn.

Rusland tijdens het WK

Veel spelers van het Rusissche elftal gebruikte deze prestatiebevorderende stof in de achtste finale van het WK 2018 tegen Spanje en dat leverde nogal wat kritiek op. In andere sporten wordt dit middeltje vaker gebruikt en is het meer geaccepteerd, maar in de voetballerij komt het tot dusver nog vrij weinig voor.

In de videokun je zien hoe ijshockey-spelers publiekelijk stofjes gebruiken om hun ademhaling tijdens de wedstrijd te verbeteren. Ammoniak zou ongeveer hetzelfde effect moeten geven.