Aanvoerders moeten aangesteld worden door een trainen op basis van verschillende vereisten. Sommige trainers vinden ervaring belangrijk, andere trainers vinden volwassenheid belangrijk, maar uiteindelijk is het ook gewoon heel belangrijk dat het 'totaal pakket' klopt bij een aanvoerder.

Als aanvoerder heb je namelijk een voorbeeldfunctie en zul je gezag moeten hebben. Zowel de trainer als de spelers moeten naar je luisteren en je daarnaast ook serieus kunnen nemen. Maar wat zijn nou belangrijke vereisten van een aanvoerder en wat houdt het 'totaal pakket precies in?

Ervaring en volwassenheid

Als aanvoerder zou je eigenlijk de meest ervaren en volwassen speler van het team moeten zijn. De wat jongere spelers kunnen zich hierdoor sneller ontwikkelen en het hele team zal hierdoor over het algemeen sneller bepaalde dingen van je accepteren.

Technisch en tactisch de baas

Als je een goede techniek in de benen hebt, heb je automatisch een snellere balbehandeling, een betere passing, een betere aanname en nog veel meer. Het baltempo gaat hierdoor sneller omhoog en zo kun je de tegenstander makkelijker zoek spelen. De aanvoerder moet hier een belangrijke rol in spelen en dat geldt ook voor tactische aanwijzingen.

Productiviteit

Afhankelijk van je positie in het veld is het belangrijk om als aanvoerder een goede bijdrage te leveren aan de productiviteit van het team. Een middenvelder of een aanvaller moet voldoende assists en goals produceren om de status als aanvoerder te waarborgen.

Stilstaande situaties

Qua coaching en duel- en sprongkracht moet de aanvoerder de grote baas zijn bij vrije trappen tegen. Daarnaast moeten aanvoerders met een goede trap in hun benen iedere vrije bal rond de 16 opeisen en de bal erin knallen. Tenzij er natuurlijk een andere vrije trappen-specialist rondloopt in het team.

De Kleedkamer

In de kleedkamer begint de aanvoerder eigenlijk al met het uitzetten van de lijnen. Hij bepaalt wanneer het stil is. Hij bepaalt wat voor en op welk moment er muziek mag worden gedraaid. Hij bepaalt wanneer iedereen naar buiten gaat voor de warming-up etc. etc.