We mogen met trots zeggen dat we in ons hedendaagse voetbal met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi momenteel één van de beste, of misschien wel de beste voetballers allertijden hebben.

Het talent waar Lionel Messi over beschikt, overtreft vrijwel alle voetballers waar we ooit beelden van hebben mogen zien vanuit het verleden. Cristiano Ronaldo beschikt duidelijk over minder talent, maar heeft de absolute top toch weten te bereiken dankzij een ongelooflijke drive. Cristiano Ronaldo is een échte atleet en dat bewees hij al meerdere keren met zijn getrainde snelheid, sprongkracht en atletische bouw. We kunnen natuurlijk allemaal de iconische omhaal herinneren waarmee hij al een ongelooflijk hoog wist te springen.

In de competitiewedstrijd tegen Sampdoria wist hij zelfs 2,56 meter hoog te springen. Het is wel duidelijk dat Ronaldo over bijzondere eigenschappen beschikt die veel voetballers missen. Maar hoe komt Ronaldo aan deze eigenschappen? En waarom heeft hij ze wel en jij?

Waarom hij wel, en jij niet?

Als we het hebben over snelheid, explosiviteit en sprongkracht, hebben we het over 'snelle spiervezels'. Ieder menselijk lichaam beschikt over snelle en langzame spiervezels. Dit is genetisch bepaald. De ene persoon kan echter over meer snelle spiervezels beschikken dan de ander.

Je hebt snelle spiervezels nodig om snel kracht te kunnen genereren. Het is duidelijk dat Ronaldo zeer snel kracht kan genereren. Als je dit combineert met plyometrische trainingen, kun je je snelle spiervezels trainen. Hierdoor wordt je niet alleen sterker, maar ook sneller en explosiever. Hoe specifieker je je plyometrische oefeningen uitvoert, hoe beter je wordt in een specifiek onderdeel. Ronaldo heeft in zijn geval jarenlang geïnvesteerd in zijn sprongkracht. Gezien de goals die hij maakt heeft het absoluut zijn vruchten afgeworpen.

Conclusie

Ronaldo heeft dus de mindset (om jaren keihard te trainen) en de genetische eigenschappen om zo hoog te kunnen springen. Veel mensen hebben de genetische eigenschappen wel, maar niet de minset. Dit is dan ook de reden waarom vrijwel niemand zulke resultaten kan behalen als Ronaldo.