Op het moment van schrijven gaan er diverse geruchten rond over Milan van Ewijk. PSV zou interesse hebben in de huidige rechtsback van SC Heerenveen. Het zou een bijzondere beloning zijn voor Milan van Ewijk, die niet lang geleden nog bij amateurclub Excelsior Maassluis speelde.

Nadat hij op zestienjarige leeftijd bij Feyenoord uit de jeugdopleiding werd weggestuurd, moest Milan noodgedwongen opzoek naar een nieuwe club. Hij belandde bij Excelsior Maassluis, waar hij via de B1 (onder 17) en A1 (onder 19) in het eerste elftal belandde. Hoe hij vervolgens de Eredivisie heeft bereikt en zich klaarstoomt voor de volgende mooie stappen in zijn carrière, lees je terug in dit interview.

Milan, wat was de reden waarom Feyenoord je had weggestuurd?

Ik was destijds niet goed genoeg op mijn positie. Ik speelde rechtsbuiten en had niet echt een individuele actie. Snelheid was eigenlijk mijn enige skill. Maar op een gegeven moment waren mijn teamgenoten even snel en zelf groter dan ik. Zij groeide door, terwijl ik pas later echt ging groeien. Daarnaast had ik ook geen rendement en dat was voor Feyenoord een goede reden om mij weg te sturen.

Deels begrijpelijk. Uiteindelijk deed je een stapje terug naar amateurclub Excelsior Maassluis. Geloofde je er nog in om profvoetballer te worden?

Mijn eerste seizoen bij Excelsior Maassluis was in de B1 en verliep echt goed! Ik vond het plezier weer terug en als buitenspeler maakte ik veel goals en assists. We werden dat seizoen kampioen met 15 punten verschil ten opzichte van de nummer 2. Ik geloofde er toen zeker nog om profvoetballer te worden. Ik heb daar altijd in geloofd!

De juiste mindset! Je maakte ook al snel stappen naar het eerste elftal van Excelsior Maassluis. Zij speelde tweede divisie. Wat vond je van dat niveau?

Het niveau in de tweede divisie was prima. Er spelen daar veel oud-profs en andere goede voetballers, maar ik kon het niveau makkelijk aan. Ook was dit mijn eerste seizoen dat ik had besloten om van rechtsbuiten rechtsback te spelen, terwijl ik vrijwel geen ervaring had op die positie. Maar alsnog kon ik me er best goed onderuit voetballen.

Na dat seizoen maakte je al direct de verassende overstap naar ADO Den Haag. Hoe kwam die transfer tot stand?

Ik had mezelf in tweede seizoenshelft aangesloten bij een zaakwaarnemer (GFM, Global Football Management). Dus als er een club geïnteresseerd zou zijn, hoorde ik het van hen en via mijn vader. Plotseling kreeg ik te horen dat ADO geïnteresseerd was. Ik ben toen twee keer op gesprek geweest en kreeg er al vrij snel een goed gevoel bij.

Dat klinkt als een droom die uitkomt. Hoe was je eerste wedstrijd voor ADO 1?

Mij eerste wedstrijd was thuis tegen FC Utrecht. Toen kwam mijn droom echt uit! Nadat ik was weggestuurd bij Feyenoord heb ik mezelf alsnog teruggevochten in het profvoetbal. Ik was wel echt zenuwachtig want ik besefte dat ik nu op het hoogst haalbare niveau in Nederland ging spelen, terwijl ik hiervoor nog amateurvoetballer was. Eenmaal toen de wedstrijd begon waren mijn zenuwen gelukkig snel verdwenen.

Uiteindelijk speelde je twee seizoenen bij ADO en vertrok je naar Heerenveen. Waarom koos je voor Heerenveen?

Er waren eerdere clubs geïnteresseerd, maar bij Heerenveen kreeg het beste gevoel. En mijn gevoel speelt een doorslaggevende rol als ik een keuze moet maken. Heerenveen had een goed plan met mij en ze hebben vaker goede rechtsbacks geproduceerd. Kijk maar naar Dumfries en Janmaat. Dat was voor mij ook een reden om voor Heerenveen te kiezen.

Mooi om te zien hoe je je keuzes overweegt en maakt. Je bent pas 21 jaar oud. Wat zijn verder jouw ambities als voetballer?

Mijn ambities liggen uiteindelijk in het buitenland. Vooral de Engelse, Duitse en Italiaanse competitie trekken mij. Vooral omdat daar harder voetbal wordt gespeeld. Uiteindelijk zou ik graag bij een club als Liverpool, Manchester City, Dortmund, Leipzig, Inter of Juventus willen spelen. Maar Real Madrid en Barcelona zijn natuurlijk ook geweldige clubs.

Heb je verder nog tips voor amateurvoetballers die ook op latere leeftijd prof willen worden?

Mijn tip is: blijf altijd in je zelf geloven, want dan gaan anderen er ook in geloven. Dat heeft mij in ieder geval verder gebracht. Weet wat je kan en wees niet bang om fouten te maken want dat hoort erbij. Zolang je maar van je fouten probeert te leren zodat je ze niet nog een keer maakt. En blijf natuurlijk investeren in je zelf!