Fabiano Rust is momenteel een van de grote beloftes van Varkenoord. De spits van Feyenoord Academy scoort aan de lopende band bij de O17, maakte al minuten in de O21 en zal in de komende fase van zijn carrière mooie stappen zetten richting De Kuip.

Rust begon met voetballen bij DHC Delft en maakte op negenjarige leeftijd de overstap naar ADO Den Haag. Na vijf jaar bij ADO te hebben gespeeld maakte hij op veertienjarige leeftijd een droomtransfer naar Feyenoord. In dit interview maak je kennis met de zeventienjarige spits van Feyenoord.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @fabianorust_

Fabiano, hoe gaat het met je?

Ja met mij gaat het goed! Ik voel me fit en zit lekker in mijn vel. Hoe gaat het met u?

Met mij gaat het ook goed, dankjewel. Voor de mensen die jou nog nooit hebben zien voetballen. Wat voor type speler ben jij?

Ik ben een spits met snelheid en maak graag loopacties in de diepte. Ik vind het ook fijn om mee te voetballen en de bal in de voeten te krijgen. Je kunt me een beetje vergelijken met een type speler als Donyel Malen.

In 2019 maakte je de transfer van ADO naar Feyenoord. Hoe was het om opeens bij zo’n grote club als Feyenoord te spelen?

Met name de manier van trainen was een stuk zwaarder en serieuzer. Hier bij Feyenoord werd er veel meer van mij geeist. Verder heb ik bij Feyenoord de beschikking tot betere faciliteiten zoals een grotere gym. Ook word je hier begeleid door een voedingsspecialist en krijg je mediatraining.

Nog geen twee jaar na je transfer naar Feyenoord tekende je al je eerste profcontract. Hoe verliep dit proces?

Ja het ging allemaal veel sneller dan ik zelf had verwacht. De club wilde mij vastleggen vanwege mijn mentaliteit binnen en buiten het veld en vanwege mijn individuele kwaliteiten. Het harde werken werd gelukkig vroeg beloond. Maar na het tekenen van een contract moet je nóg harder werken om te laten zien dat je het contract en eventueel een volgende contract waard bent. Ik ben God heel erg dankbaar voor deze blessing.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @fabianorust_

Naar mijn idee heb je het contract meer dan verdiend. Je hebt dit seizoen bij de O17 alweer 16 goals & 3 assists in 18 wedstrijden. Hoe vind je het dit seizoen gaan?

Ik ben tevreden met mijn statistieken en mijn prestaties in het veld. Het seizoen begon goed, ik scoorde veel en maakte mijn debuut bij Oranje O17. Maar kort geleden liep ik een hamstringblessure op waardoor ik 10 weken niet heb kunnen spelen. Gelukkig ben ik nu weer fit en begin ik mijn oude vorm weer terug te krijgen.

Goed om te horen. blessures zijn natuurlijk nooit leuk, maar kunnen wel leerzaam zijn. Hoe vaak train je momenteel in de week?

We trainen vier keer in de week met het team. Op dinsdag en donderdag gaan we na de training ook nog de gym in. Daarnaast volg ik zelf een individueel programma om o.a. mijn kracht, core stabiliteit en snelheid te verbeteren.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @fabianorust_

Heb je naast je trainingen verder nog gewoontes/routines die jou helpen het maximale uit jezelf te halen?

Jazeker. Ik bid en lees de bijbel iedere dag. Hierdoor kom ik tot rust en blijf ik heel dankbaar en gemotiveerd. Ik ben vooral echt dankbaar voor wat ik alles wat ik heb. Het bidden helpt mij ook om mijn dromen makkelijker te behalen. Verder let ik gewoon veel op mijn voeding en doe ik dagelijks rek- en strekoefeningen.

Mooi om te zien hoe je op zo'n jonge leeftijd al zulke goede routines hebt opgebouwd. Wat zijn verder je ambities?

Ik zou natuurlijk het liefst zo snel mogelijk willen debuteren bij Feyenoord 1. Maar tot die tijd geef ik gewoon elke dag alles. In de top van mijn carrière zou ik graag bij een club als Manchester United, Valencia, Villarreal of Real Madrid willen spelen.

Heb je verder nog tips voor jonge voetballers met ambitie?

Blijf vooral geloven in jezelf, blijf gefocust en werken keihard!