Het woord 'succes' definiëren we allemaal op een andere manier. Gelukkig maar, want anders zouden we allemaal dezelfde doelen nastreven. Op voetbalgebied zijn er ook allerlei gradaties van successen te behalen.

Zo vindt de ene voetballer zichzelf succesvol als hij een mooie transfer naar het buitenland maakt. En vindt de ander zichzelf pas succesvol als hij het WK wint.

1. Schrijf vijf concrete doelen op

Ieder jaar wil je opnieuw doelen stellen. Hoe concreter je deze doelen opschrijft, hoe makkelijker het is om ze na te streven. Probeer de doelen ook meetbaar te maken zodat je iedere maand of ieder kwartaal kan evalueren of je dichter bij je doelen bent gekomen.

Het is handig om de volgende onderdelen mee te nemen in je doelen:

  • Gezondheid: bv. afvallen, aankomen, immuunsysteem versterken
  • Sportief: bv. transfer maken, snelheid verbeteren, extra spiermassa opbouwen, topfit worden (maak het meetbaar. Lees deze blog voor tips), 40 goals scoren, 50 wedstrijden spelen
  • Zakelijk: bv. studie afronden, nieuwe baan vinden, bepaalde investeringen doen, cursus volgen
  • Vermaak: bv. op vakantie gaan naar een specifiek land of specifieke plek, een voetbalwedstrijd bezoeken
  • Financiën: bv. stel een spaar- of beleggingsdoel

2. Omring jezelf met de juiste mensen

Hoe meer waardevolle mensen jij om je heen hebt, hoe makkelijker het is om je doelen na te streven. Mensen die al bepaalde successen hebben behaald, over een bepaalde intelligentie beschikken of gewoonweg motiverend en inspirerend voor jou kunnen zijn, zullen jou alleen maar beter op weg helpen om meer succes te behalen.

3. Durf te investeren

Zoals we bij punt 1 al omschreven is het goed om jezelf op zakelijk vlak te ontwikkelen door bijv. een cursus te volgen. Een cursus volgen kost geld, tijd en energie. Dit moet je durven te investeren zodat je er uiteindelijk de vruchten van kan plukken. De regel geldt: de kosten gaan altijd voor de baten. Dit betekent dat je altijd eerst ergens geld, tijd en/of energie in moet investeren om een bepaald resultaat te kunnen verwachten.

4. Evalueer je doelen

Het is belangrijk om iedere maand of ieder kwartaal te kijken waar je precies staat in je ontwikkeling. Wat heb je gedaan of wat moet je nog doen om bepaalde doelen te behalen? Door periodiek je doelen te evalueren herinner je jezelf eraan dat je een tandje bij moet zetten om einde van het jaar je doelen af te kunnen vinken.

5. Ga aan de slag met een coach

Wanneer je met een coach aan de slag gaat, zul je merken dat het een stuk makkelijker gaat. Een performance coach of een mental coach begeleidt jou om jezelf aan je afspraken te houden en geeft je tips & tricks om het maximale uit jezelf te halen.