In de basis kunnen we waarschijnlijk allemaal wel een bal koppen. Tenminste, dat denken we. Als we tijdens Champions League-wedstrijden mooie kopballen voorbij zien komen ziet het er vaak heel makkelijk uit, maar in de praktijk is het toch een stuk lastiger.

Bij een kopbal ben je natuurlijk afhankelijk van een goede voorzet. Maar een goede voorzet levert niet direct een goede kopbal op. Er zijn namelijk nog een aantal belangrijke factoren die je zijn er daarom een aantal factoren waar je zelf invloed op hebt om de bal goed in het doel te krijgen. De volgende onderdelen zijn essentiële factoren voor een goede kopbal.

1. Positionering

Voor een goede kopbal moet je je goed positioneren. Dit betekent dat je op een explosieve manier in de juiste positie moet komen te staan om de bal binnen te koppen. Je kunt bijv. extra ruimte creëren door een snelle vooractie te maken. Hierdoor moet je directe tegenstander extra moeite doen om het kopduel met je aan te gaan en kun je sneller een kopduel winnen. Zie voorbeeld hieronder.

2. Timing

Het moment dat jij in de lucht springt is enorm belangrijk. Dit noemen we timing. Je moet de snelheid en hoogte van de voorzet goed inschatten. Hierdoor kun jij precies op het juiste moment in de lucht springen om voldoende kracht met de bal mee te geven.

3. Sprongkracht

Om hoog in de lucht te kunnen springen heb je sprongkracht nodig. Sprongkracht kun je trainen op verschillende manieren. Een goed trainingsschema bevat tal van explosieve oefeningen waarmee je aan je sprongkracht kunt werken. Daarnaast is het van belang om in de lucht fysiek sterk te zijn. Ook moet je na het luchtduel goed kunnen balanceren zodat je gelijk weer in actie kunt komen. Als je namelijk goed landt, kun je sneller anticiperen op een rebound.

4. Richting geven

Zorg dat je leert richting te geven aan de bal. Als je kopt wil je immers goed in de hoek kunnen koppen zodat de keeper er moeilijk bij komt. Dit is een kwestie van trainen, trainen, trainen. Ook is het belangrijk goed naar de grond te kunnen kopen. Dit is voor een keeper nog moeilijker om te verdedigen.

5. Kracht meegeven

Naast richting geven, zul je ook snelheid in de bal moeten houden als je kopt. Probeer daarom de bal altijd zo hard mogelijk binnen te koppen. Hierdoor wordt het voor de keeper veel moeilijker om de bal te verdedigen.