Tim van de Berg speelde afgelopen seizoen nog in het eerste elftal bij de Utrechtse tweedeklasser USV Elinkwijk, maar dankzij zijn opvallende prestaties dwong hij een transfer af naar Eredivisieclub Heracles Almelo.

Het lukt niet heel veel spelers, maar Tim van de Berg flikte het om op 18-jarige leeftijd nog de overstap te maken van amateur naar prof. Wij spraken met Tim van de Berg over zijn transfer naar Heracles Almelo en zijn ontwikkelingen bij de club.


Tim, vorig jaar speelde je nog in de tweede klasse met Elinkwijk. Hoe ben je opeens bij Heracles Almelo terecht gekomen?

Toen ik afgelopen seizoen de laatste promotiewedstrijd van het seizoen speelde, stond de assistent-trainer van Heracles Almelo, Rob Alfen, opeens langs de lijn. Ik kreeg een paar dagen later een telefoontje van Ron Alfen en toen vroeg hij of ik het leuk vond om stage te lopen bij de selectie van Heracles. Vervolgens ben ik twee weken op proef geweest in Almelo en hebben zij mij de kans gegeven om van mezelf een profvoetballer te maken.  

Hoe is het om vanuit Maarssen/Utrecht opeens naar Almelo te verhuizen?

In het begin moest het erg wennen. Ik zat namelijk eerst een maand in een hotel, maar daarna ben ik bij een gastgezin ingetrokken en daar zit ik nu nog steeds. Het bevalt me prima hier, al ben ik altijd wel blij als ik weer terug naar huis kan. Ik ga maximaal twee keer per week naar Maarssen als ik vrij ben. Ik mis eerlijk gezegd voornamelijk de vrije tijd die ik met mijn vrienden kan besteden. Als ik hier vrij ben ik zit ik voornamelijk thuis, terwijl ik in Utrecht juist met mijn vrienden leuke dingen kan doen.  

Wat is het grootste verschil tussen Elinkwijk en Heracles?

Het grootste verschil is toch wel echt het niveau. Het tempo ligt hier natuurlijk een stuk hoger en iedereen is technisch een stuk beter. Alles gaat veel sneller, maar ook daar leer ik heel veel van. Als ik een wedstrijd met Jong Heracles speel zit het stadion natuurlijk niet helemaal vol, maar er zitten altijd wel mensen. Bij de wedstrijden van het eerste elftal is het stadion wel vol en is de sfeer altijd goed. Dat vind ik heel tof om te zien.  

Is dit de eerste keer dat je bij een profclub speelt?

Ja, dit is de allereerste keer. Ik heb in het verleden nog nooit bij een BVO gespeeld. In de D'tjes heb ik wel een jaartje stage gelopen bij FC Utrecht, maar daar was ik uiteindelijk in de laatste ronde afgevallen.  

Wat is nu je ambitie in de voetballerij, ten opzichte van hoe je vorig seizoen als amateurvoetballer naar je carrière keek?

Mijn droom was altijd wel om profvoetballer te worden, zoals bijna iedere voetballer. Maar na mate je ouder wordt ga je je ook op andere dingen focussen en wordt voetbal steeds meer een hobby. Het telefoontje van Heracles Almelo kwam voor mij dus volkomen onverwachts. Maar je kan beter laat prof worden, dan nooit!  

Hoe vaak train je nu ongeveer in de week?

Wij trainen meestal vijf dagen in de week, waarvan wij op twee dagen twee keer per dag trainen. Het eerste elftal speelt natuurlijk altijd in het weekend een wedstrijd, maar met de beloftes spelen wij meestal op maandag. Ik hoop dit seizoen mijn debuut te maken in het eerste elftal, maar het belangrijkste voor mij is dat ik me nu zo goed mogelijk blijf ontwikkelen.  

Voel je jezelf ook beter en sterker worden?

Ja dat voel ik zeker! Ik ga steeds beter mee in het tempo en ik leer hartstikke veel tijdens de trainingen. Ik ben fysiek ook aardig gegroeid omdat ik veel uren in de sportschool doorbreng.

Heb je nog tips voor jonge voetballers die later ook bij een profclub willen spelen?

Als jonge voetballer moet je gewoon keihard werken om je doel te bereiken. Je hoeft ook niet perse op jonge leeftijd naar een BVO te gaan, het kan ook op een latere leeftijd nog gebeuren. Kijk maar naar mij! Het belangrijkste is dat je gewoon plezier hebt in het spelletje en je best blijft doen, de rest komt vanzelf.  

Wat vind je ervan dat spelers en trainer online met elkaar kunnen netwerken op onze site en hun kwaliteiten en ervaringen kunnen presenteren aan de voetbalwereld?

Dat vind ik alleen maar mooi! Zo kun je jezelf als voetbalspeler of trainer online presenteren aan de voetbalwereld en wordt het veel makkelijk om andere voetbalspelers en trainers te zoeken.