Serge Gnabry is normaliter een van de belangrijkste aanvalskrachten van Bayern München. De pijlsnelle aanvaller groeide o.a. op in de jeugdopleiding van Stuttgart en vertrok op jonge leeftijd naar Engeland. Hij was 16 jaar oud toen hij in de jeugd van Arsenal terecht kwam, de club waar hij uiteindelijk een jaar later, op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maakte.

Gnabry wist nog goed toen hij op jonge leeftijd een profcontract tekenden en plotseling een hoop geld te besteden had. Sterker nog, kort daarvoor moest hij nog geld bij zijn moeder vragen en opeens kon hij dure spullen van Louis Vuitton en Christian Louboutin veroorloven. Ook bij de moeder van Serge Gnabry viel het op dat hij plotseling veel dure spullen kocht. Ze riep hem daarom even op het matje.

Gesprek met mama

"Ik kan me nog herinneren dat ik naar het eerste elftal van Arsenal ging. Ik was 17 of 18 jaar oud en maakte meer geld dan mijn hele familie. Terwijl toen ik 15 was, moest ik nog mijn ouders vragen om geld. Ik begon onnodige spullen te kopen zoals tiollettasjes van €700, Louboutin schoenen en een Rolex." vertelt Gnabry.

"Vanaf dat moment zag ik dat mijn ouders het niet leuk vonden en vroegen ze me om met hen te praten. Ik voelde gewoon dat het ze dwars zat. Mijn moeder zei op een gegeven moment: 'Serge, you know this might not be forever. You can't be spending money like this. You need to stay grounded, because everyone falls down at some point.'. Een paar weken later viel alles bij elkaar toen ik een zware knieblessure opliep en ik acht maanden langs de kans moest zitten. Het leek wel op de tijd bevroor. En toen ik terug kwam van mijn blessure, kwam ik niet meer terug in de selectie bij Arsenal. Toen werd ik verhuurd aan West Bromwich Albion." aldus Serge Gnabry.

Tegenslagen ombuigen

Ook bij West Brom wist Gnabry niet te slagen. Pas op 21-jarige leeftijd wist hij uiteindelijk zijn doorbraak te maken bij Werder bremen. Na dat seizoen nam Bayern Munchen hem over en sindsdien is zijn carrière lekker gaan lopen. Hij is inmiddels vijf Bundesliga-titels en een Champions League-titel verder en heeft nog een prachtige carrière voor zich.

Een belangrijke les is dus dat je nooit moet denken dat je er al bent zodra je je eerste profcontract binnen hebt. Dat je op dat moment veel geld verdient, zegt niks over je toekomst. Voordat je contract eindigt, moet je er alles aan hebben gedaan dat je even veel geld of meer geld gaat verdienen. En op sommige zaken heb je geen invloed, zoals blessures. Dus ook van die risico's moet je bewust zijn.