Volgens velen is Ronaldo Lima de allerbeste voetballer die we ooit hebben gekend. Sommigen noemen Ronaldo Lima dan ook wel de 'échte Ronaldo'. Alhoewel Cristiano Ronaldo qua statistieken veel betere cijfers heeft, is en blijft Ronaldo Lima een absolute legende.

Ronaldo beleefde zijn absolute doorbraak in Europa op Nederlandse bodem. Bij PSV wist de Braziliaanse spits namelijk in de Eredivisie zijn stempel te drukken waarmee hij een toptransfer afdwong naar FC Barcelona. Na FC Barcelona speelde hij nog voor Inter, Real Madrid, AC Milan en Corinthians.

De ontdekker

Wie de 'ontdekker' van Ronaldo Lima was, is vooralsnog een beetje onduidelijk. Piet de Visser, toenmalig scout van PSV, lijkt de meest voor de hand liggende persoon te zijn die Ronaldo ontdekte. Echter zegt Ernie Brandts, voormalig assistent-trainer bij PSV, dat hij juist de persoon was die Ronaldo ontdekte en voorstelde bij PSV.

Scoutingsrapport

Hoe dan ook is het interessant om eens naar het scoutingsrapport te kijken van Ronaldo Lima. Harmen Sarkis, jeugdscout bij PSV, deelde via LinkedIn een post met daarin het rapport van Ronaldo. Het is niet duidelijk of Sarkis dit rapport destijds opstelde, of dat dit het rapport is van Piet de Visser of een andere scout.

In het rapport wordt o.a. aangegeven wat de individuele kwaliteiten zijn van Ronaldo, wat de trainer van Cruzeiro van hem vindt, of er andere aanbiedingen zijn van clubs (in dit geval van Inter) en krijgt hij een beoordeling op de TIPS. In een eerdere blog legde we al uit waar TIPS voor staat. Wil je ook gescout worden? Lees dan onze blog waarin we tips geven over hoe je als voetballer kunt uitblinken voor scouts.