Koude tenen. Iedereen heeft er wel eens last van. Met name op het voetbalveld kunnen koude tenen een grote ergernis zijn voor voetballers en een reden zijn om minder hard een duel in te gaan of minder hard tegen een bal aan te trappen.

Dit soort problemen moet je dus zogoed mogelijk proberen te voorkomen. Maar hoe kom je het snelst van koude tenen af tijdens een voetbalwedstrijd of training? De vaste masseur van de selectie van PSV heeft hier een geniale oplossing over.

Witte peper

PSV-masseur Eddy Pepels smeert de voeten van de spelers in met witte peper om de doorbloeding te verbeteren. Hierdoor blijven de tenen tijdens extreem koude weersomstandigheden langer warm en zullen de spelers er minder hinder aan bevinden. Verder adviseert hij de spelers tijdens de trainingen voor het onderlichaam een thermo-onderbroek, een thermobroek, een stoffen broek en een standaard trainingsbroek. Ook voor het bovenlichaam dragen de spelers vier lagen, inclusief een trainingsjasje waar geen wind of water doorheen gaat.

Keeper

Voor keeper Jeroen Zoet plaatste Eddy Pepels altijd twee bakken met heet water in. Hij kan dan even zijn handen opwarmen, want zijn handschoenen zijn nat en dus ook behoorlijk koud.