Nadat de VAR in het seizoen 2019/2020 werd geïntroduceerd in de Engelse Premier League, is het nu tijd voor de volgende stap: een robot-scheidsrechter. Alhoewel de VAR bij het grote gedeelte van het publiek en de spelers nog flink wordt bekritiseerd, maakt de Premier League zich alweer klaar voor iets nieuws.

De robot-scheidsrechters zijn niet precies wat je denkt dat het is. Er zullen namelijk geen echte robots op het veld 'lopen' ter vervanging van een echte scheidsrechter. Hawk-Eye, het bedrijf die ook de doellijntechnologie heeft ontwikkeld, heeft nu een skelettechnologie ontwikkeld.

voetballoopbaan

Skelettechnologie

De skelettechnologie tracked 29 punten op het lichaam van iedere speler waarmee o.a. nauwkeurig kan worden gemeten of iemand buitenspel staat, of niet. Binnen een halve seconde krijgt de scheidsrechter een melding op zijn horloge. Hiermee is de eeuwige discussie of iemand nou wel of niet buitenspel voorgoed voorbij. Afgelopen seizoen zijn er al 'geheime testen' gedaan tijdens drie officiële competitiewedstrijden in de Premier League. De resultaten van deze testen waren 'zeer succesvol'.

Test-fase

Van het seizoen 2020-2021 zal er een testfase zijn waarbij deze technologie alleen in de stadions Manchester City, Liverpool, Chelsea en Manchester United wordt gebruikt. Waarschijnlijk zullen de overige stadions het seizoen daarop dezelfde technologie krijgen.