Natuurlijk valt het de laatste jaren als we het hebben over het Nederlands voetbal. Even leek het er zelfs op alsof de Hollandse School z’n deuren op figuurlijke wijze had gesloten. Oranje liep twee eindtoernooien mis en in de Europese clubtoernooien vlogen de Nederlandse ploegen er steeds vroeger uit. Op de Europa League-finaleplaats van Ajax in 2017 na zagen we al een aantal jaren na de winterstop bijna geen Nederlandse voetbalshirts meer in de Europese toernooien.

Maar er lijkt nu zowaar weer een opleving van precies datgeen waar het Nederlandse voetbal zo groot mee is geworden: aanvallend en aantrekkelijk spel. Want Ajax maakt ook in Europa grote indruk en het Nederlands Elftal heeft haar draai weer gevonden. We zijn een piepklein landje, maar wat houden we ervan om op te boksen tegen de rest van Europa.

Jonkies uit de eigen opleiding

Real Madrid kwam uit de koker rollen van de Champions League-loting die op 17 december in het Zwitserse Nyon plaatsvond. Veel groter dan dit had het contrast niet kunnen zijn. Terwijl Real met de miljoenen smijt en in een competitie uitkomt die de laatste jaren alleen maar nog sterker is geworden, doet Ajax het met een relatief piepklein budget en is het actief in een competitie die alsmaar zwakker wordt.

Toch weet Ajax indruk te maken in Europa en dat is niet alleen te danken aan de transfers van spelers als Dušan Tadić. Ook de jonkies uit de eigen opleiding laten van zich horen en het meest sprekende bewijs daarvan blijkt wel uit het feit dat Matthijs de Ligt tot Golden Boy is uitgeroepen. Natuurlijk tellen de miljoenen het zwaarst, maar met een goed opleidingsinstituut kom je ook een eind laat Ajax nu zien.

Wederopstanding van de Hollandse School?

We zijn er met z’n allen in Nederland dan ook super trots op dat we weer een Nederlandse club zullen zien in de achtste finales van de Champions League. De tegenstander mag dan ook wel van wereldformaat zijn, maar we houden de volste vertrouwen in de jonkies zoals Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Donny van de Beek. Terwijl zij nog niet eens zo heel lang geleden in Ajax-voetbalkleding op de trainingsvelden stonden, mogen ze het nu gaan laten zien aan het grote publiek.

Misschien is de wederopstanding van de Hollandse School wel dichterbij dan we denken. Na de winter weten we meer, dan mogen zowel Ajax (eerste wedstrijd op 13 februari 2019 thuis tegen Real) en het Nederlands Elftal (eerste EK-kwalificatiewedstrijd op 21 maart 2019 tegen Wit-Rusland) het weer laten zien.