Nederlandse BVO's hebben officieel vastgesteld dat talentvolle spelers nu een profcontract mogen tekenen vanaf vijftienjarige leeftijd. Voorheen lag de grens op zestienjarige leeftijd.

De regel geeft heeft enige tijd op zich laten wachten, maar de kogel is eindelijk door de kerk. De regel is bewust doorgevoerd om Nederlandse talenten langer vast te houden en buitenlandse clubs te weren.

Engelse top

Met name Engelse clubs als Manchester United, City en Chelsea scouten veel jonge talenten op Nederlandse bodem. Omdat ze in Engeland wel flinke contracten mogen uitdelen aan jonge spelers stonden Nederlandse clubs vaak met hun hakken in het zand.

Dit bericht bekijken op Instagram

Extremely happy and proud to sign my first contract with @afcajax ❌❌❌

Een bericht gedeeld door Naci Ünüvar (@naci.unuvar) op

Zaakwaarnemers

Om de belangen van vijftienjarige spelers te hartigen, mogen zaakwaarnemers nu al spelers met een leeftijd van 14 jaar en 6 maanden benaderen. Voorheen lag de grens op 15 jaar en 6 maanden.

Geen megacontracten

De contracten die vijftienjarige spelers mogen tekenen zijn voornamelijk hele kleine contracten. Omdat een kind van 15 jaar maar 12 uur mag werken, moeten de contracten voornamelijk gezien worden als 'een bijbaantje'.