Uit een leeg gat niets viel de bal op de rand van de zestienmeter. Verdedigers als bowlingpinnen vlakbij elkaar. Toch een hoek naar het net, de verste. Philippe Coutinho legde aan en streelde de bal. Hard doch gevoelig. Een mooie curve verdween buiten het bereik van de doelman in de bovenhoek. Een bollend net, een opverend stadion. Een juichend Brazilië. Een achterstand voor Zwitserland.

In de openingswedstrijd van zijn land liet de fijnbesnaarde middenvelder van FC Barcelona zijn klasse op het WK zien. Wederom. Coutinho is een man van de details. Tuurlijk, hij is in staat om de lijnen in het spel te zien en te snappen. Daarbinnen opereert hij als een slimme getructe voetballer. Het was niet het enige doelpunt van ‘m op het WK. Twee wedstrijden later brak hij weer een ban. Ditmaal tegen Costa Rica. De klok sprak blessuretijd en Coutinho rende attent op de voorvoeten met een aanval mee. Twee contacten van zijn spitsen in de zestien en de bal lag klaar voor zijn voet. Behendige punter; 1-0.

Hij is fan van de nieuwste voetbalschoen van Nike. De Nike Phantom Vision. Hij gaat de schoen dragen, met verve. Een voetbalschoen met touchpoints van Ghost Lace als veterconstructie. Een geminimaliseerde techniek die met een één-trek constructie geïmplementeerd is voor gelijke spanning langs de voet. De veters kunnen discreet worden weggestopt om een gelijkmatig oppervlak te verkrijgen. Een schoen voor Coutinho, een man van de details. Deze Nike PhantomVSN is gemaakt voor de middenvelders die veel bewegen, passen, schieten en fladderen. In het spel van Coutinho is geen beweging hetzelfde, geen looplijn in een keurslijf en geen schot als een blauwdruk. Zijn kleine postuur heeft een heilig doel: naar voren. Hij moet de verdedigers omzeilen. Met een snelle voetbeweging, een steekbal, een schaar of een verassende uithaal. Als de Nike Phantom Vision een maaltijd zou zijn, zijn de onderdelen uit zijn spel de ingrediënten. De schoen en zijn stijl horen bij elkaar. Ze willen de fans, concurrenten en medespelers verbazen. Keer op keer. Na zijn WK-campagne gaat Coutinho voor de prijzen in Catalonië. Langzaamaan moet hij Iniesta doen vergeten. Aan één ding gaat het niet liggen: zijn Nike Phantom Visions. Schoenen die gebaseerd zijn op onderzoeksuitkomsten voor balcontrole. Ook Coutinho’s balcontrole.

De mediale driehoek, de driehoek die het oppervlak bedekt tussen drie prominente botten in de voet, is een essentiële connectie voor balcontrole. Nike keek kritisch naar dat deel in eerdere modellen. Vervolgens een onderzoek. Het resultaat een innovatie in de Nike Phantom Vision. Alles voor de spelers die de bal aan het touwtje willen. Kortbij het vederlichte en soepele Flyknit materiaal in de schoen. De calcaneus, de talus en het eerste hoofd van het middenvoetsbeentje zijn de botten die de driehoek vormen. De botten die Coutinho helpen, die FC Barcelona helpen. Met niets minder dan een kampioenschap is de Braziliaan komend seizoen tevreden. Aan hem gaat het niet liggen. Zijn vernieuwing zit in de Nike Phantom Vision. Een voetbalschoen voor de dansende spelmaker die zich altijd wil blijven ontwikkelen.