Matty Longstaff, het broertje van Sean Longstaff, werd jarenlang gezien als een van de grote talenten van Newcastle United. De middenvelder groeide op in de jeugdopleiding van amateurclub North Shields Juniors. Op zestienjarige leeftijd kwam hij bij het grote Newcastle United terecht, waar zijn ontwikkeling plotseling in een rap tempo ging.

Drie jaar nadat hij bij Newcastle United terecht kwam maakte hij al zijn debuut maken in het eerste elftal. Hij was negentien jaar oud toen hij in de EFL Cup debuteerde tegen Leicester City. Twee maanden later volgde zijn Premier League-debuut, waarin hij direct wist te scoren tegen Manchester United. Dit doelpunt werd daarna nog uitgeroepen tot Premier League Goal of the Month.

Vanaf dat moment kon het eigenlijk niet meer mis gaan voor Matty Longstaff. Alhoewel hij destijds nog maar een jeugdcontract had van €950 per week, lag de wereld aan zijn voeten. Een glansrijke profcarrière leek alleen nog maar een kwestie van tijd te zijn. Clubs als AC Milan, Udinese en Marseille toonden interesse. Echter lag zijn hart bij Newcastle United en besloot hij zijn in 2020 zijn aflopende contract met twee jaar te verlengen.

Van niets naar alles en van alles weer naar niets

“Out of nowhere, you suddenly become this hot thing and everyone's talking about you, making offers or seeing whether you’re interested. It was a weird one, really. I went from playing U23's football to having clubs from all around the world trying to sign me.” vertelt de middenvelder aan Sport Bible.

Toch ging Longstaff zijn carrière bergafwaarts. Nadat hij zijn contract verlengde raakte hij uitvorm en geblesseerd. Newcastle United verhuurde hem daarom in 2021 aan Aberdeen, maar die stuurde hem na halfjaar alweer terug. Een maand later verhuurde Newcastle Longstaff voor een halfjaar aan League Two-club Mansfield Town.

Ondanks dat hij zes goals in 16 wedstrijden scoorde, wilde Newcastle hem in het seizoen 2022-2023 weer verhuren. Ditmaal aan League Two-club Colchester United. Maar ook hier wist hij het maar een halfjaar vol te houden en werd hij teruggestuurd nadat hij een knieblessure opliep. De zoveelste tegenslag voor Matty Longstaff.

Werkloos

Na zijn knieblessure die hij eind 2022 opliep, heeft hij nooit meer een professionele wedstrijd gespeeld. Ondanks dat zijn aflopende contract nog werd verlengd tot de zomer van 2023, was er geen ruimte meer om Newcastle United te overtuigen van een nieuwe contractverlenging.

Sinds 1 juli 2023 Matty Longstaff is clubloos en opzoek naar een nieuwe werkgever. Newcastle United geeft de middenvelder nog wel de ruimte om zijn conditie op peil te houden bij de club. Maar waar hij in 2020 nog zoveel clubs voor het uitkiezen had, heeft zijn carrière drie jaar later een compleet andere wending gekregen.

“The club have been unbelievable with me throughout. They have allowed me to stay around the place to do all my rehab, which means I've got top physios looking after me every day. If I need extra help on the pitch, the staff will always be there." aldus de 23-jarige middenvelder.