Voetballers kunnen op de meest vreemde manieren prof worden. De ene voetballer speelt al zijn hele leven bij een profclub en bewandelt de meest voor de hand liggende route om profvoetballer te worden, terwijl andere spelers via een bizarre route het profvoetbal bereiken.

De route van Liverpool-sensatie Roberto Firmino was op z'n zachtst gezegd best bizar. De sterspeler van The Reds werd namelijk door TSG Hoffenheim gescout met dank aan het computerspel Football Manager. De toenmalige scout van Hoffenheim, Lutz Pfannenstiel, kreeg de spits op de radar toen hij de Braziliaan per toeval tegenkwam in de Braziliaanse tweede klasse op Football Manager. Firmino speelde destijds bij Figueirense FC. Nadat de scout een wedstrijd kwam kijken in Brazilië was hij meteen overtuigd en haalde hij de huidige goalgetter van Liverpool over naar Duitsland.

Topinvestering

Uiteindelijk besloot TSG Hoffenheim Firmino voor 4 miljoen euro over te nemen van het Braziliaanse Figueirense. Achteraf bleek het een uitstekende investering te zijn geweest. Twee seizoenen later werd hij namelijk alweer verkocht voor bijna 35 miljoen euro aan Liverpool. De marktwaarde van Robert Firmino is inmiddels alweer flink gestegen. Volgens de statistiekenwebsite Transfermarkt.nl is hij op het moment van schrijven €72 miljoen waard.