Kan ik als voetballer beter isolatie- of compound oefeningen doen in de sportschool? Het is een vraag waar veel voetballers mee zitten als ze beginnen met krachttraining.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een isolatie oefening en een compound oefening.

Verschil isolatie en compound

Het verschil is eigenlijk vrij simpel te verwoorden. Bij een isolatie oefening 'isoleer' je de oefening door enkel één spiergroep aan te spreken. De meeste isolatie oefeningen zijn oefeningen waarbij je een machine gebruikt. Bij een compound oefening 'compound' je de oefening door meerdere spiergroepen tegelijk aan te spreken.

Voorbeelden van isolatie oefeningen zijn: Tricep Extension, Bicep Curl en Leg Extension

Voorbeelden van compound oefeningen zijn: Barbell Squat, Bench Press, en Deadlift

Voor- en nadelen isolatie oefeningen

Isolatie oefeningen zijn vaak makkelijk uit te voeren en minder blessuregevoelig. Daarnaast zijn isolatie oefeningen handig wanneer je een specifieke spier wilt aanspreken.

Het nadeel van een isolatie oefening is dat je niet efficiënt traint doordat je enkel één spier traint. Je moet dus relatief veel oefeningen doen, om meerdere spiergroepen te prikkelen. Verder doet de machine vaak het 'vuile werk' voor je, waardoor je minder bewust wordt van het goed uitvoeren van een oefening.

Voor- en nadelen compound oefening

Compound oefeningen zijn zeer functioneel voor voetballers. Je spreekt namelijk meerdere spieren tegelijk aan tijdens de oefening, waardoor je je lichaam optimaal kunt belasten. Je traint weliswaar op één 'hoofdspier' zoals je quadricep (bijv. bij een Squat), maar hierbij train je automatisch je kuiten, hamstring, bilspieren en core stabiliteit mee.

Omdat compound oefening meer belasting geven op je spieren, duurt je herstel ook wat langer. Verder is van essentieel belang om een goede techniek te hanteren bij compound oefeningen.

Conclusie

Als voetballer kun je beter compound oefeningen doen als je efficiënt wilt trainen. Isolatie oefeningen zijn echter goed voor beginners en spelers die in een revalidatie/herstel-proces zitten.