Wanneer je als jeugdspeler bij een BVO zit, kan het zijn dat de club je al op jonge leeftijd een profcontract aanbiedt. Dit doen clubs om te voorkomen dat buitenlandse club met lucratieve aanbiedingen jeugdspelers gaan wegkapen.

Als een speler 14,5 jaar oud is, mogen ze al een contract tekenen bij een zaakwaarnemer. Zaakwaarnemers zijn daarom op jonge leeftijd al aan het 'jagen' op nieuwe talenten. Een halfjaar later, als een speler 15 is, mogen ze hun eerste officiële profcontract tekenen bij een club.

Eerste profcontract

Bij je eerste profcontract kun je op vijftienjarige leeftijd al best veel geld verdienen. Dit is uiteraard zeer afhankelijk van de club waar je een contract tekent. Bij Ajax zul je waarschijnlijk meer kunnen verdienen dan bij een club uit de Keuken Kampioen Divisie.

Over het algemeen verdienen jeugdspelers tussen de €30.000 en €40.000 per jaar. Dit komt neer op een maandsalaris van €2.500-€3.300. Len Koeman, zaakwaarnemer bij SEG, vertelt dit in een interview bij programma Next Gen op NPO. Uiteraard zitten er ook uitschieters bij. Zo zijn er speler die makkelijk het dubbele of driedubbele verdienen.