Jeremie Frimpong is een Nederlandse jongen met Ghanese roots. De rechtsback is geboren en getogen in Amsterdam en verhuisde op zevenjarige leeftijd naar Engeland. In Nederland speelde hij nooit voor een voetbalclub.

Ook toen hij in Engeland belandde speelde hij de eerste twee jaar geen voetbal. Tot hij met een aantal vrienden uit zijn wijk Openshauw (een wijk in Manchester) deelnam aan een jeugdtoernooi. Frimpong was toen negen jaar oud. Tijdens het toernooi werden 7 vs 7 wedstrijden gespeeld en hij sleepte zijn team naar de finale.

Scouts op de loer

Tijdens dit toernooi werd Frimpong o.a. gescout door Liverpool, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers en Manchester City. Alhoewel zijn ouders hem liever bij Liverpool zagen spelen, besloten ze vanwege praktische redenen toch voor Manchester City te kiezen. Daar kwam hij op negenjarige leeftijd in de jeugdopleiding terecht.

Miljoenentransfer

Jeremie Frimpong doorliep de hele jeugdopleiding van Manchester City en speelde o.a. samen met Jadon Sancho. Tot een debuut bij de Engelse topclub kwam hij nooit. Maar in 2019 tekende hij een vierjarig contract bij Celtic. In zijn eerste seizoen werd hij direct landskampioen. Anderhalf jaar later, in 2021, werd hij voor €11 miljoen verkocht aan Bayer Leverkusen.

Frimpong werd al snel een belangrijke kracht bij de Duitse topclub. Door een zware enkelblessure moest hij een tijdje aan de kant staan, maar daar kwam hij ijzersterk van terug. Dit seizoen staat de teller al op vijf goals en één assist in 15 competitiewedstrijden. Een zeer knappe prestaties voor een rechtsback. Een plekje in de WK-selectie van het Nederlands elftal is dan ook meer dan verdiend.

Nederlandse taal

Omdat Jeremie Frimpong op jonge leeftijd naar Engeland verhuisde spreekt hij geen vloeiend Nederland. Zijn voorkeurstaal is Engels. Voor Louis van Gaal is dit geen probleem. Frimpong kan wel Nederlands verstaan waardoor hij tijdens wedstrijdbesprekingen en trainingen gewoon alles begrijpt.