Andrea Costa, de staatsecretaris van Italiaanse volksgezondheid heeft aangekocht dat voor iedere teamsport een COVID-19 vaccinatie is vereist. Heb je geen vaccinatie, dan mag je dus o.a. ook niet meer voetballen.

Ook voor de Italiaanse Serie A en alle overige (semi)prof en amateurcompetities geldt dat voetballers moeten kunnen aantonen dat ze dubbel gevaccineerd zijn. Dit kan nogal wat juridische problemen opleveren, aangezien er ook internationale clubs en landen Italië bezoeken om wedstrijden te spelen. Denk bijv. aan de Champions League, Europa League of WK-kwalificatie duels.

Hoge vaccinatiegraad

Volgens de Britse Krant Daily Mail is 98% van alle spelers in de Serie A dubbel gevaccineerd. Dat is fors lager dan in de Engelse Premier League, waar slechtst 68% een dubbele dosis heeft gehad. Clubs die spelers op de loonlijst hebben staan met een hoog salaris, lopen een financieel risico dat ongevaccineerde spelers niet speelgerechtigd meer zijn.

Het is onduidelijk of clubs salarissen mogen inhouden van ongevaccineerde spelers als zij zich bewust niet willen laten vaccineren. Eerder sprak Jürgen Klopp zich al kritisch uit over ongevaccineerde spelers en besloot Bayern Munchen salaris in te houden van ongevaccineerde spelers die verplicht in quarantaine moeten.