Spierherstel behoort tot een van de meest onderschatte onderdelen onder veel voetballers. Met name het herstellen van je spieren na een wedstrijd in het weekend is een zeer belangrijk onderdeel om goed rekening mee te houden.

Waarom moeten mijn spieren herstellen?

Als voetballer maak je tijdens het voetballen kleine scheurtjes in met name je hamstrings, quadriceps en kuitspieren. Dit is een natuurlijk proces dat gebeurd wanneer je intensief gebruik maakt van je spieren tijdens bijv. een wedstrijd of zware training. Deze spieren moeten vervolgens herstellen om sterker te worden voor een nieuwe inspanning.

Hoelang moeten ze herstellen?

In principe wordt er altijd gesproken van een herstel van 48 uur. Dit zou betekenen dat je na een wedstrijd op zaterdag, op maandag volledig hersteld bent. Echter heeft de duur van je herstel altijd te maken met verschillende factoren.

Dit bericht bekijken op Instagram

Cryotherapy ❄️🤘🏽...

Een bericht gedeeld door Kylian Mbappé (@k.mbappe) op

Welke factoren spelen een grote rol?

Je speelt niet iedere wedstrijd op dezelfde intensiteit. Tijdens sommige wedstrijden loop je nou eenmaal wat minder, waardoor je uiteindelijk ook sneller herstelt. Met name in het amateurvoetbal geldt dat fitte spelers vaak niet voldoende geprikkeld worden tijdens een wedstrijd. Hierdoor duurt je herstel gewoonweg korter. Verder is het relevant hoe jij na de wedstrijd met je lichaam omgaat.

Neem jij een biertje met een patatje? Of neem jij een eiwit- en koolhydraatrijke maaltijd om je lichaam goed te herstellen. Voeding speelt een zeer belangrijke rol in je herstel. De doorbloeding naar je spieren is tevens een bepalende factor van je herstel. Zo zweren veel profs bij een ijsbad, massage, foam rollen of een hersteltraining waarbij je je doorbloeding op gang zet om afvalstoffen sneller te verwerken.