Blessures komen in allerlei vormen voor en we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Of je nu een overbelast spier hebt, een gekneusde teen of last van je enkels nadat je er een flinke tik op hebt gekregen, het zijn allemaal vervelende blessures.

Hoe kan er een blessure ontstaan?

Blessures kunnen ontstaan door interne- en externe factoren. Een externe factor is bijv. de conditie van het veld, een tegenstander die een tackle maakt, weersomstandigheden etc. Dit soort blessures kun je moeilijk beïnvloeden. Een interne factor is meestal een spierblessure die ontstaat wanneer de belasting groter is dan de belastbaarheid. Dit betekent gewoonweg dat je meer van je lichaam vraagt, dan dat hij daadwerkelijk kan opleveren. Dit soort blessures kun je wel beïnvloeden. Hieronder geven we aan hoe je dit kunt doen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Monday motivation!💪🏻

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op

Actieve blessurepreventie

Door je lichaam op de juiste manier te trainen, kun je de kans op blessures verkleinen. Dit noemen we actieve blessurepreventie. Als voetballer maak je veel specifieke bewegingen, wat kan leiden tot overbelasting. Door goed te trainen op kracht, stabiliteit, coördinatie en techniek maak je je lichaam minder kwetsbaar voor overbelasting.

Passieve blessurepreventie

Naast trainen, zijn er ook een hoop andere factoren die bijdragen aan de blessuregevoeligheid van je lichaam. Denk bijv. aan het nemen van de juiste voeding voor optimaal spierherstel, een goede nachtrust en het inplannen van hersteldagen waarop je helemaal niks doen. Dit noemen we passieve blessurepreventie.