Het zal je misschien verbazen, maar de jongste bondscoach van de wereld is afkomstig uit Gelderland. De pas 28-jarige Anoush Dastgir is afgelopen zomer aangewezen als officiële bondscoach van het Afghaanse nationale elftal. De jonge oefenmeester woont nog thuis bij zijn ouders in Wijchen, maar heeft nu al de verantwoordelijkheid gekregen om het niveau van het Afghaanse elftal omhoog te brengen.

Anoush Dastgir kwam op jonge leeftijd als asielzoeker naar Nederland en o.a. speelde in de jeugd van NEC en VVV Venlo. Tot een doorbraak kwam het echter nooit. Hij vervolgde zijn loopbaan in de hoofdklasse bij Sportclub NEC en speelde later nog voor VV Capelle en FC Lienden. Nadat hij zich had ingeschreven voor een vriendschappelijk toernooi van de Afghaanse bond, werd Dastgir gescout en mocht hij interlands spelen voor Afghanistan.

Tegenslagen omwisselen voor successen

Hij speelde uiteindelijk zes interlands, voordat hij zwaar geblesseerd raakte en besloot om als trainer verder te gaan. Hij kreeg een berichtje van de Afghaanse voetbalbond of hij wou invallen als bondscoach omdat de toenmalige bondscoach was opgestapt. Hij kreeg vervolgens direct een baan aangeboden als assistent-trainer bij de nieuwe bondscoach. 1,5 jaar later, afgelopen zomer, kreeg hij de volledige verantwoordelijkheid over het nationale elftal van Afghanistan.

Foto Anoush Dastgir via Facebook